Svet
11 ogledov

Je za strmoglavljenje srbskega helikopterja kriv alkohol?

Strmoglavljeni helikopter EPA
Po navedbah srbskega Blica je komisija, ki je ugotavljala vzrok za strmoglavljenje vojaškega helikopterja, ugotovila, da sta bila pilot in kopilot vinjena.

Del odgovornosti za nesrečo srbskega vojaškega helikopterja, kjer je umrlo vseh sedem ljudi na krovu - štirje člani vojaške posadke, dva zdravstvena delavca in otrok, ki je potreboval nujno medicinsko pomoč - naj bi nosila tudi pilot in kopilot. Blic, ki se sklicuje na dokumente preiskovalne komisije, namreč navaja, da sta bila bila pilot in kopilot vinjena.

Komisija pa naj bi v poročilu zapisala, da je osnovni vzrok za nesrečo, ki se je zgodila prejšnji mesec, človeški dejavnik. Za strmoglavljenje naj bi bilo krivo neprimerno upravljanje helikopterja v nočnem slabem vremenu pri iskanju nadomestnega pristajališča. "Posadka je bila verjetno prostorsko dezorientirana zaradi utrujenosti in čustvene prenapetosti. Zato jim ni uspelo določiti položaj letala s pomočjo instrumentov. Prisotnost alkohola pri pilotih pa je še okrepila predhodnje," so zapisali v pročilu, ki ga navaja Blic.

Sprva je neuradno veljalo, da je za strmoglavljenje delno krivo slabo vreme, ki je onemogočalo varen pristanek, kljub temu pa so v Srbiji po nesreči sprožili preiskavo. Obrambni minister Bratislav Gašić je namige, da bi bila za nesrečo lahko kriva tehnična okvara, odločno zavrnil, češ da je bil helikopter najboljši v vojaški floti. Izpostavil je tudi izkušenost letalske posadke in še, da je helikopter v gosti megli skušal trikrat pristati preden je strmoglavil.

Komentarjev 2
  • Žurnalček 16:30 04.april 2015.

    Za padec helija , je krivo pomankanje denarja za tako veliko vojsko in še proporcionalno ogromno letalstvo , ki so ga pokradli vsej SFRJ. Ves ta klump star 30 in več let , samo stoji na parkingu , da bi ...prikaži več se iz zraka videla sila Srbske zračne armade. V resnici pa sposobni za letenje , ne vem pa , će tudi na njih deluje bojna avionika , samo 3 MIG-i 29. Pa še to zagvaljujoč darilu 3 akomulatorjev od strani Rusev. Ta heli ni imel delujočih navigacijskih instrumentov , kakor jih tudi nima njihov drugi , oba pa proizvedena 1992l. Če je bil pa kdo v vsej zadevi pijan , je pa to general major aviacije Bandić , vsaj jaz sem ga srečal in spoznal takšnega ob 11.30 dopoldne , v Muzeju avicije. ob obisku Alžirske vojne delegacije !

  • dragec 12:41 04.april 2015.

    TAKOJ SPROŽITI ODSTOPE -OD MINISTRA NAVZDOL. SAMO, DA JIM SLOVENIJA NE BO ZA VZGLED