Svet
12 ogledov

Jean-Claude Juncker: Grška vlada me je izdala

Juncker EPA
Predsednik evropske komisije je ostro kritiziral grško vlado, ki ga ni obvestila o nameri, da glede sprejemanja finančnih ukrepov, razpiše referendum. Vlado obtožuje tudi, da zavaja svoje ljudstvo.

"Razočaran sem, žalosten in se počutim se izdanega," je v čustvenem nastopu na novinarski konferenci danes povedal predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. V ostrih kritikah na račun grške vlade je poudaril, da so grški predlogi za rešitev finančne krize prihajali prepozno ali pa jih je grška vlada namenoma spreminjala."Pogajanja niso bila igra goljufanja pri pokru, lahko bi vsi pridobili ali vsi izgubili," je dejal Juncker.

"Vlada Grke zavaja s polresnicami"

Enostransko prekinitev dolgotrajnih pogajanj med Atenami in posojilodajalci, je doživel kot hud udarec. Ciprasova vlada ima absolutno vso pravico razpisati referendum, je poudaril Juncker, vendar je grški vladi očital, da ga s tem ni osebno seznanila,  čeprav sta s Ciprasom ure in ure preživela skupaj na pogajanjih. Grški vladi očita tudi, da svoj narod zavaja s polresnicami glede pogajanj.

"Grški državljani morajo vedeti resnico," je dejal Juncker in poudaril, da so vrata za pogajanj še naprej odprta. Grke je pozval, naj v nedeljo glasujejo za Evropo, in jim zatrdil, da je naredil vse, kar je lahko.

Zagovarjal stari predlog

Juncker danes ni predstavil novega predloga za Grčijo pač pa je branil zadnjo ponudbo posojilodajalcev. Zatrdil je, da to nikakor ni bil "ultimat" in da ni "neumen varčevalni paket", ampak "poštena in uravnotežena" ter "socialno pravična" ponudba v kateri ni nobenih zahtev po rezih v pokojnine in javno upravo, so pa povsem upravičene zahteve po zmanjšanju obrambnega proračuna, davkih za lastnike luksuznih ladij, neodvisni davčni upravi in boju proti korupciji.

Juncker je večkrat izpostavil, da je sam naredil prav vse, kar je bilo v njegovi moči, da bi dosegli dogovor, vendar pa nima "čarobne paličice". "Zame izstop Grčije iz evrskega območja nikoli ni bil in nikoli ne bo možnost," je zatrdil. 

Grška vlada je na Junckerjeve kritike odgovorila:"Bistven element in pokazatelj dobre volje in zanesljivosti v pogajanjih je iskrenost."

V Grčiji so danes zaprte banke in borza, prebivalci lahko na bankomatih dvigujejo le omejene količine denarja.

Komentarjev 10
  • mph 22:29 29.junij 2015.

    To desnosučni trobite iz prižnic in drugje že od prvega pojava Luke na TV. Ta njihova skleda je vsa polna gnoja samo zato, ker so desetleja volili desne. Ampak pri janšistih itak ne gre za logiko in znanje.

  • Milan Novak 21:29 29.junij 2015.

    Grki so si sami pljunili v skledo, ker so izvolili socialiste. Enako čaka Slovenijo, če pride na oblast Združena levica !!!!

  • jakec1575 21:16 29.junij 2015.

    In zato bi moral odgovarjati en predsednik vlade in njegov pokojni finančni minister ter še živi državni sekretar. Namreč statistični podatki ne lažejo, kdo je dovolil občinam večje zadolževanje, privatnim firmam večje zadolževanje v poplavi poceni kreditov na eu trgu ...prikaži več in dodatno zadolževanje države za dars. Predsednik vlade, ki mu je sledil, pa je kriv, ker ni odreagiral na cincajocega finančnega ministra in lažne podatke bankirjev o izpostavljenosti. Vedel je. Ukrepal pa ni, ker mu je nekdo to zabičal. Ampak to je bilo. pozabiti ne smemo, da se nikoli vec ne ponovi, ampak gremo naprej.