Svet
14 ogledov

Jedo hitro hrano in sendviče

Plaža v Reki Goran Kovačić/Pixsell
Čeprav si Hrvati po številu turistov in nočitev obetajo eno od boljših sezon, to še ne pomeni, da bo več tudi denarja. Sobe v glavnih turističnih krajih še proste.

Da rekordno število turistov še ne pomeni rekordnih zaslužkov, se je na Hrvaškem pokazalo že lani, letos pa bo, kot kaže, podobno."Da, turisti so, a jedo v restavracijah s hitro hrano in kupujejo sendviče v trgovini," je za Jutarnji list povedal Ante Mihelić, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri hrvaški obrtni zbornici. "V restavracijah naročajo le glavno jed, brez predjedi in slaščice, mladi pa ustavijo na bencinski črpalki, kjer nakupijo alkohol in ga popijejo, nato pa se odpravijo v diskoteko, kjer naročijo po eno pijačo."

Na plaži kraljujejo kioski, prenatrpani s hrano in pijačo. "Na dva kvadratna metra postavijo po dva hladnilnika," pravi Mihelić, prepričan, da bi lahko inšpekcija tam imela veliko dela. "Morda je to v skladu z zakonom, a vprašanje je, ali je ta hrana zdravstveno neoporečna," pravi in dodaja, da tudi kioski sezone ne bodo rešili, saj gostje veliko manj trošijo.

Po pisanju Jutarnjega lista imajo letos manj britanskih, nemških in avstrijskih turistov, več pa je Poljakov, Čehov in Madžarov. Analitiki napovedujejo, da bi prihodki od turizma na Hrvaškem letos lahko dosegli sedem milijard evrov. Če bo tako, bo to manj kot rekordnega leta 2008, ko so so Hrvati dobili prihodke v višini 7,5 milijarde evrov.

Sobe še proste

Jutarnji list sicer na laž postavlja trditve hrvaškega ministrstva za turizem, kjer zagotavljajo, da so namestitvene akpacitete trenutno eden od največjih problemov. "Četudi so mnogi hotelirji še julija trdili, da so zasedeni do septembra, to ne drži," piše časnik. "Poklicali smo nekaj hotelov, kjer so nam povedali, da imajo še proste sobe, mnogi pa aranžmaje oglašujejo tudi na spletni strani booking.com." Še vedno imajo proste hotelske sobe celo v največjih turističnih krajih, kot so Dubrovnik, Zadar in Hvar.

Tudi v kampih, piše časnik, ni največji problem, kam namestiti turiste, ampak kako jih zadržati in kaj jim ponuditi, da bi jim "iz žepov izvlekli čim več denarja". Gostje, ki v večjem številu prihajajo s Poljske, Češke in Madžarske in jih je letos več, so namreč poznani po tem, da trošijo manj denarja kot Avstrijci, Nemci in Britanci, ki jih je bilo več v prejšnjih sezonah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.