Svet
15 ogledov

Jedrska varnost v senci Ukrajine

Barack Obama EPA
V Haagu se začenja dvodnevni vrh o jedrski varnosti, na katerem bo tekla beseda o jedrskem terorizmu, ki pa bo najverjetneje v senci dogajanja v Ukrajini.

Voditelji več kot 50 držav bodo razpravljali o preprečevanju grožnje z jedrskim terorizmom po svetu. Tretji vrh o jedrski varnosti bo sicer v senci ukrajinske krize, zaradi katere je ameriški predsednik Barack Obama sočasno sklical srečanje skupine G7.

Pobudo za srečanja na temo jedrske varnosti je dal Obama, sodi pa v sklop korakov v smeri njegove vizije o svetu brez jedrskega orožja, ki jo je predstavil v govoru leta 2009 v Pragi. Takrat sta s takratnim ruskim kolegom Dmitrijem Medvedjevom podpisala nov sporazum o zmanjševanju nameščene strateške jedrske oborožitve Start.

Prvi vrh o jedrski varnosti je leta 2010 gostil Washington, drugega pa predlani Seul. Zadnji vrh bo leta 2016 znova gostil Obama.

Nizozemski gostitelji so med cilji tokratnega vrha izpostavili tri: zmanjšanje količine jedrskega materiala, zaščita radioaktivnega materiala in krepitev mednarodnega sodelovanja na področju jedrske varnosti. Strokovnjaki sicer pomembnejših prebojev ne pričakujejo.

Članice G7 o Ukrajini

Pričakovanja v zvezi z vrhom so še manjša, ker ga je skoraj povsem zasenčila ukrajinsko-ruska kriza. Obama je ob robu vrha sklical srečanje voditeljev gospodarsko najrazvitejših držav G7, ki želijo poslati ostro sporočilo Rusiji zaradi njene priključitve polotoka Krim.

Voditelji Velike Britanije, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA se bodo sestali danes, razprava pa naj bi se osredotočila na uvedbo novih sankcij proti Rusiji. Srečanja naj bi se udeležil tudi začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk, ki pa je zaradi pogovorov z Mednarodnim denarnim skladom pot v Haag odpovedal.

Ob robu vrha naj bi se na pogovorih o krizi v Ukrajini sestala tudi ruski in ameriški zunanji minister Sergej Lavrov in John Kerry.

Komentarjev 1
  • ennanova 18:33 25.marec 2014.

    Nauki ukrajinske krizeNa okrogli mizi so sodelovali:- Redni profesor na Fakulteti za družbene vede, dr. Anton Bebler,- Novinar Dnevnika in publicist g. Ervin Hladnik Milharčič;- nekdanji Delov dopisnik in diplomat g. Anton Rupnik.<br ...prikaži več />http://za-misli.si/subkultura/1545-nauki-ukrajinske-krize