Svet
0 ogledov

Jedrski odpadki v nemškem Gorlebnu

Konvoj, ki je na pot krenil v petek zvečer, je ponoči prispel v nemški Gorleben. Žurnal24 main
Jedrski odpadki iz Le Hagua v francoski Normandiji so zaradi protestov z deseturno zamudo prispeli na cilj v nemškem Gorlebnu.

Transport jedrskih odpadkov je v torek malo čez polnoč po lokalnem času po skoraj 80-urni vožnji iz La Hagua v francoski Normandiji prispel do odlagališča odpadkov v nemškem Gorlebnu. Zaradi protijedrskih protestov je 11 kontejnerjev odpadkov iz nemških jedrskih elektrarn, ki so jih v Franciji predelali, pot končalo z večdeseturno zamudo.

Konvoj je večino poti opravil na vlaku, zadnjih 20 kilometrov poti do Gorlebna, kakih 200 kilometrov severozahodno od Berlina, pa so tovor prepeljali po cesti.

Protesti
Transport, ki je na pot krenil v petek zvečer, so od začetka do konca poti spremljali protesti več tisoč protijedrskih aktivistov, ki so izražali nasprotovanje prevozu jedrskih odpadkov in ovirali transport, pri čemer so uporabljali različne tehnike. Ob njegovi poti je bilo v Nemčiji nameščenih 16.000 policistov. V spopadih med policisti in protestniki je bilo po podatkih policije več ranjenih.

Konvoj 123 ton jedrskih odpadkov, ki je že 11., ki iz Francije v Nemčijo vrača predelane odpadke, je že na samem začetku 14 ur stal na francosko-nemški meji, saj so se trije nemški okoljevarstveniki z rokami priklenili na betonski blok pod železniškimi tiri. Prav na koncu poti pa je nemška policija morala enega po enega odstraniti okoli tisoč protijedrskih protestnikov, ki so se zbrali ob vhodu v odlagališče odpadkov v Gorlebnu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.