Svet
13 ogledov

Jedrski program: Iran bi se pogovarjal

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Iran je pripravljen na pogovore s šestimi svetovnimi velesilami glede našega jedrskega programa, je dejal iranski zunanji minister Manouchehr Mottaki.

"Mislimo, da bi bil konec oktobra ali začetek novembra najprimernješi čas za pogovore med predstavniki Irana in šestimi državami," je dejal Mottaki na tiskovni konferenci.

Ob tem ni razkril lokacije pogovorov. Zahodni diplomati menijo, da bi se lahko pogovori odvijali na Dunaju ali v Ženevi.

"Če je Iran pripravljen na pogovore, je edino kar mora storiti le, da dvigne telefon in določi datum," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva P. J. Crowley.

Na pogovorih med Iranom in petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov - ZDA, Velika Britanija, Francija, Rusija in Kitajska - in Nemčije naj bi govorili predvsem o strahu pred obogatenjem urana, ki ga je Iran začel oktobra lani in zaradi česar so državo doletele nove mednarodne sankcije.

ZDA in njene evropske zaveznice se namreč bojijo, da Iran pod krinko civilnega razvoja jedrskega programa razvija jedrsko orožje za množično uničevanje. Iran, sicer peti največji proizvajalec nafte na svetu, pa vseskozi trdi, da želi s svojim programom omogočiti razvoj elektrarn za pridobivanje električne energije.

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinendžad je kot pogoj za nadaljevanje pogajanj zahteval, da bi se moralo v pogovore vključiti več držav. Strani pa se morajo ob tem izjasniti, ali želijo proti Iranu delovati sovražno ali pa si želijo prijateljske odnose. Prav tako pa se morajo izjasniti glede izraelskega jedrskega orožja.

Zahodne države ob tem skrbi, da si s takšnimi ponudbami za pogovore Iran kupuje čas za razvoj jedrskega orožja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.