Svet
98 ogledov

Jedrski sporazum: Po včerajšnjem tvitu danes še uradno

Hsan Rohani EPA/JUSTIN LANE
Iran je s peterico članic Varnostnega sveta ZN in Nemčijo danes na Dunaju sklenil dogovor o svojem jedrskem programu.

Iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif in visoka predstavnica Federica Mogherini sta danes na Dunaju tudi uradno potrdila, da je Iran s peterico držav varnostnega sveta in Nemčijo sklenil dogovor o jedrskem sporazumu. "To je odločitev, ki lahko odpre novo poglavje v mednarodnih odnosih. Mislim, da je to znak za upanje za celoten svet," še pred današnjo plenarno sejo povedala Mogherinijeva, po koncu pa je tvitnila, da so pogovori končani in sporazum sklenjen.

"Kar imamo danes pred nami, je rezultat trdega dela," je po 20 mesecih pogajanj povedal Zarif in nadaljeval, da sporazum ni popoln, a gre vseeno za zgodovinski dogodek.

 

Zamrznitev jedrskih aktivnosti za 15 let

Pogovori o jedsrskem sporazumu končani  | Avtor: EPA/HERBERT NEUBAUER EPA/HERBERT NEUBAUER
S sklenitvijo sporazuma se bodo tako končal 13 let trajajoči spor, v katerem zahod Iran obtožuje, da pod krinko civilnega jedrskega programa razvija orožje. Iran je sicer vedno zatrjeval, da je njihov jedrski program miroljubne narave.

The New York Times poroča, da sporazum predvideva zamrznitev jedrskih aktivnosti Irana za 15 let, inšpektorji Združenih narodov pa bodo imeli pravico do pregledov, ki bodo sicer napovedani. Pričakovati je, da se bodo zahodne sile v zameno v naslednjih letih odpovedale sankcijam zoper Iran. Takšne omejevalne ukrepe v skladu z določbami Unije izvaja tudi Slovenija, v večini pa gre za sankcije vezane na prepoved izvoz predmetov in tehnologije, povezane z jedrskim orožjem in paramilitarno vojaško opremo. Omejeno pa je tudi bančno poslovanje.

Reuters, ki navaja neimenovanega diplomata, izpostavlja, da bodo nekatere sankcije umaknili šele čez več let. Embargo na uvoz orožja pa bo veljal še pet let, na uvoz raket pa še osem let. Iran je po besedah diplomata sprejel tudi načrt, v skladu s katerim bodo sankcije obnovili v 65 dneh, če bo prekršil svoje zaveze.

Twitter Hasana Ruhanija  | Avtor: Twitter račun Hasana Ruhanija Twitter račun Hasana Ruhanija

Prezgodaj objavljeni tvit?

Da je zgodovinski dogovor, o katerem se velesile pogovarjajo že od leta 2006, na vidiku, je postalo jasno že včeraj, ko se je na Twitterju pojavilo očitno v naprej pripravljeno sporočilo, v katerem iranski predsednik Hasan Rohani navaja, da je "dogovor zmaga diplomacije in medsebojnega spoštovanja, ki presega zastarelo paradigmo izključevanja in prisile. In to je dober začetek".

Danes pa je Rohani navedel še, da je "nepotrebna kriza razrešena", zdaj pa se lahko osredotočijo na druge skupne težave. 

Netanyahu: Napaka z zgodovinskimi posledicami

Za razliko od vsesplošnega odobravanja na zahodu in Iranu, pa je izraelski premier Benjamin Netanyahu dogovor še pred uradno razglasitvijo označil za napako, ki bo imela zgodovinske posledice.

Iransko jedrsko središče  | Avtor: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.