Svet
12 ogledov

Jelko Kacin: "Gre za protiukrep po petkovi aretaciji Abdeslama"

Bruselj napadi Profimedias
Zveza Nato čaka na nadaljnja navodila belgijske vlade, ki zaseda na izredni seji. "Nato bo ukrepal na zaprosilo članice," pravi slovenski veleposlanik na Natu Jelko Kacin, ki ocenjujejo, da so napadi politično sporočilo ter povračilni ukrep po petkovi aretaciji Salaha Abdeslama v Maalbeeku.

Jelko Kacin | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

"Nismo prestrašeni, je pa kar nekaj logističnih problemov. Promet je močno upočasnjen, na podzemni železnici se dogajajo eksplozije, javni promet je kot posledica napadov, ki so protiukrep po petkovi aretaciji Salaha Abdeslama, popolnoma ohromljen,," pravi Jelko Kacin, veleposlanik Slovenije pri zvezi Nato. 

"Dejstvo je, da je prva eksplozija na podzemni postaji odjeknila v Maalbeeku, kjer je živel in ker so tudi aretirali Abdeslama," pravi Kacin. Salah Abdeslam je odgovoren za novembrske napade v Parizu. 

"Čakamo oceno belgijske vlade"

Sedež zveze Nato je nekoliko oddaljen od centra mesta in je bliže letališču, kjer so eksplodirale prve bombe. v Bruslju velja najvišlja stopnja nevarnosti, zaposleni v evropskih inštitucijah prav tako na zvezi Natu, poslopij ne smejo zapuščati. Sedež Nata  je sicer ograjen, stavbo varuje belgijska vojska. "Na Natu delamo kot običajno, vnaprej planirani sestanki potekajo po dnevnem redu. Medtem nas belgijske oblasti seznanjajo o dogajanju."

"Zveza nato se bo odzvala oziroma ukrepala, če bo za pomoč zaprosila Belgija. Belgijska vlada se je že sestala na izredni seji, ki še poteka. Čakamo torej na oceno belgijske vlade," razlaga Kacin. 

Nato sedež | Avtor: EPA EPA
"Gre za politično sporočilo"

Na vprašanje, kdo stoji za napadi in kako je mogoče, da so se napadi zgodili na najbolj ranjivih točkah, ki bi morale biti tudi bolj varovane, Kacin pravi: "Zaenkrat ne bi dajal svoje lastne ocene. Belgijske oblasti so tiste, ki morajo izpeljati preiskavo. Eksplozija, ki ej odjeknila na letališču je bila na terminalu ameriške letalske družbe. To se ni zgodilo po naključju, gre za politično sporočilo."

Preberite še:

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • Žurnalček 22:51 22.marec 2016.

    Kacin , če ne bi bil ička kot si , bi naredil takšen halo na štabu NATA , ko je dal potporo Turčiji , po rušenju Ruskega aviona , da bagri no sedaj skupaj s teboj , ne bi nikoli ...prikaži več več na pamet padlo , da se spreneveda in Turkom liže rit ! Tvoja dejanja pri NATU so sramotna , briga me za tebe, ampak sramotiš ves Slovenski narod in lažeš tiste v NATU! Ne misli si , da bo zaveden Slovenc , ki mu je do obstoja naroda , streljal v Ruskega vojaka !

  • sprehajalec 21:13 22.marec 2016.

    Jelko Kacin: "Gre za protiukrep po petkovi aretaciji Abdeslama"In kaj Kaco, sedaj se bomo vprašali, če ne bi aretirali AbdelSalama v petek tudi tega ne bi bilo? Briljantno razmišljanje Kaco. Nekako v stli, če ne bi bilo kacota, ...prikaži več tudi Kacinove klanca pri Podtaboru ne bi bilo....

  • Avatar olor
    olor 19:23 22.marec 2016.

    In kdaj bo konec nevarnosti od teh teroristov? Ga ne bo, dokler ne bodo naredili čistko teh musličev in kaznovanje s smrtjo. Bomo videla kako bo Merklova reagirala ko se bo to začelo v Nemčiji. A nam je treba vse to?