Svet
3991 ogledov

Jenull prejel tožbo za 34 tisočakov

protest družba Jaša Jenull Saša Despot Prizor s poletnih protestov v prestolnici.
Protestnik Jaša Jenull še kar prejema finančne kazni zaradi domnevne organizacije protestov.

Pred dnevi je Jaša Jenull prejel tretji tožbeni zahtevek policije, tokrat za 34.000 evrov. Jenull je pred tem že prejel zahtevka za plačilo 2255 evrov stroškov policijskega varovanja shoda 2. oktobra 2020 ter 3778 evrov za stroške, ki naj bi jih imela policija z varovanjem protesta 4. septembra 2020.

Po poročanju Dnevnika se zadnja tožba policije in ministrstva za notranje zadeve nanaša na Jenullovo domnevno organizacijo protesta pred parlamentom junija 2020, ko so na Trgu republike državljani sedeli na tleh in glasno brali ustavo. Policija trdi, da ji je z organizacijo protesta povzročil visoke stroške, zdaj pa od njega terja povrnitev škode.

Odvetništvo opozarja, da bo tožba padla 

Kot navaja časnik, je tožbo v imenu državnih organov vložilo državno odvetništvo. To je storilo kljub mnogim opozorilom, da bo tožba padla, saj sta svoboda govora in pravica do spontanega protesta zagotovljeni z ustavo. Po informacijah časnika je tudi samo državno odvetništvo večkrat opozorilo ministrstvo za notranje zadeve in policijo, da tožbe ne bodo uspešne in da Jenullu niti ni mogoče pripisati organizatorske vloge pri protestih. Janševa vlada je na koncu odvetništvo prisilila, da je vložilo vse tri sodne zahtevke, navaja Dnevnik.

Jenulla skrbi

Jenull je za Dnevnik povedal, da je znesek zadnje tožbe tako visok, da ne ve, kakšna bo njegova prihodnost in prihodnost njegove družine, boji se tudi, da ne bi mogel več pokrivati niti osnovnih eksistenčnih potreb, če bi tožbo na sodišču izgubil. Obenem vsak dan prejema nova obvestila o globah zaradi domnevnega organiziranja protestov. Kazni znašajo od 500 do 700 evrov.

Po njegovem mnenju ga želita policija in ministrstvo s temi postopki in s tem, ko ga zasipajo s pošto, utišati in izčrpati. Pri pregledovanju poštnega nabiralnika mora biti namreč ves čas pozoren. Če bi katero od pisemskih pošiljk spregledal in na poziv za plačilo ne bi odgovoril, bi se štelo, kot da s kaznijo soglaša. V skrajnem primeru bi mu potem lahko grozil tudi zaseg sredstev.

Jenull se je udeleževal petkovih protestov 105 zaporednih tednov, od aprila 2020 do aprila 2022. V zadnjem času je začel dobivati še dodatne kazni za ločene protestne akcije, na katerih so se zbirali predvsem kulturniki, med drugim navaja Dnevnik.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 29
 • eminenca 19:38 21.maj 2022.

  zdej jamra, pa joka, prej je pa gobezdal pa pluval čez vlado, zakonov in odlokov ni spoštoval ... najlažje govort o fašizmu ... me pa čudi kaj ga toliko skrbi, sej mu ne bo treba nič plačat glede na to ...prikaži več iz kakšne familije izhaja, sej se bo zmazal, pa še četica nevladnikov ga bo vlekla iz tega zosa, saj so bili itak soavtorji ilegalnih protestov, da ne govorimo o novi vladi, ki bo vse kazni anulirala ... me zanima kakšne ukrepe bo sprejelaa, če se nam ponovi vso to sranje z virusom

 • AnGus 19:16 21.maj 2022.

  Razvajena očkova maza!

 • Avatar Syn
  Syn 18:09 21.maj 2022.

  Jaz sem pa mislil, da so ga že davno zaprli. V vsaki normalni državi bi ta tip že sedel.