Svet
29 ogledov

Jeza zaradi cenzure Tom in Jerryja

Tom in Jerry Youtube/Hana Morela
Warner Bros. je obtožen cenzuriranja, potem ko se je odločil iz najnovejše kolekcije o prigodah mačka Toma in miška Jerryja umakniti dve epizodi.

Zbiratelji klasične risanke Tom in Jerry so jezni, potem ko so se pri produkcijski hiši Warner Bros. odločili iz drugega dela zlate zbirke odstraniti epizodi, v katerih sta enkrat maček, drugič pa miš predstavljena v kočljivi pozi, domnevno žaljivi za temnopolte. 

Prvotno je bil drugi del kolekcije mišljen kot popolna in kronološka zbirka vseh risank o obeh junakih, a se je izkazalo, da namerava Warner Bros epizodi "Casanova" iz leta 1951 in "Mišje čiščenje" iz leta 1948 odstraniti iz zbirke.


V Casanovi tako Tom v nekem trenutku z dimom počrni miška ter ga nato prisili plesati, prizor pa naj bi nakazoval na rasno segregacijo, ki je bila konec 40.-ih in na začetku 50.-ih  let v ZDA močno prisotna. V drugi sporni epizodi pa se po eni izmed številnih vragolij na Toma zvrne kup premoga in mu obarva obraz. Tom se nato v "črnski maniri" hiti opravičevati svoji gospodarici, dokler ga ne razkrinka.

Zbirka bi morala biti že mesec dni v prodaji, a so njen izid zakasnili. Na spletnih mestih, ki omogočajo naročila v predprodaji, jezni ljubitelji sedaj pišejo sporočila, v katerih Warner Bros. obtožujejo nerazumljive cenzure. "Kultura nekega časa se vedno odraža v risankah, in četudi ni bila prava, je obstajala," po pisanju Daily Maila pravi eno od sporočil. "Te risanke so namenjene skoraj ekskluzivno odraslim zbiralcem, zakaj nas imajo potem za otroke?", pravi drugo.

In: "Žalostno, da se je treba odpovedati delcu zgodovine le zato, ker je bil PR v preteklosti malce na udaru." Komentar se nanaša na težave, ki jih je imela družba pred leti, ko je del javnosti problematiziral objavo nekaterih spornih epizod v zlati kolekciji Looney Tunesa.

A takrat je celo temnopolta igralka Whoopi Goldberg dejala, da bi morale za temnopolte žaljive epizode ostati v kolekciji, saj so del zgodovine, za katero se ni mogoče delati, kot da ne obstaja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.