Svet
84 ogledov

Jezni na Slovence, ki ostajajo v Nepalu

Potres Nepal EPA
V Nepalu po podatkih slovenskega zunanjega ministrstva (MZZ) ostaja 60 Slovencev, pet jih je državo zapustilo. MZZ ostale poziva, naj čim prej odidejo iz Nepala. Vodja konzularnega sektorja Andrej Šter pa je okrcal Slovence, ki bodo ob izredno kritičnih razmerah v Nepalu nadaljevali in celo podaljšali turistični obisk.

Po podatkih MZZ je bilo v času potresa v Nepalu 65 slovenskih državljanov. Pet jih je državo zapustilo, dva preko mednarodnega letališča v Katmanduju. Trenutno sta v Dubaju, naslednja destinacija je Istanbul, je povedal Šter. Trije so Nepal zapustili preko meje z Indijo.

Trenutno ne pogrešajo več nobenega Slovenca v Nepalu. Dva, ki so ju dalj časa pogrešali, sta se oglasila in sta trenutno blizu Katmanduja oziroma njegovega letališča in nameravata državo zapustiti. Večina ostalih Slovencev je na poti v Katmandu.

MZZ: "Naša akcija še ni zaključena"

"Lahko bi rekli konec dober, vse dobro. A naša akcija še vedno ni zaključena, ker razmere v tej državi so vse slabše," je povedal Šter in opozoril, da zaradi obilnega dežja obstaja veliko tveganje zemeljskih plazov.

Poleg tega v številnih mestih, tudi v Katmanduju, začenja primanjkovati najosnovnejših dobrin. Prihaja tudi do roparskih tatvin. Zaradi pomanjkanja vode trpi še higiena, zaradi česar so možni izbruhi bolezni. Prav tako so otežena potovanja. "Za razdalje, ki jih je bilo moč prej prepotovati v uri ali dveh, je sedaj potreben cel dan ali tudi dva," je dejal Šter.

"Naš nasvet tistim, ki so še v Nepalu, je, da na prvi varen način, ki se jim ponudi, državo zapustijo," je dodal Šter.

Tretjina bo obisk v Nepalu nadaljevala

Po ocenah MZZ pa se je okrog 30 odstotkov Slovencev odločilo, da bodo nadaljevali svoj obisk Nepala. "Ne razumemo tistih, ki so se odločili za podaljšanje turističnega obiska. Gre za nerazumno tveganje preko racionalnih meja," je bil oster Šter.

"Nikoli se še nismo ubadali s primerom tako neresnega predajanja turističnim občutkom ob dejstvu, da je Nepal soočen s silno tragičnimi posledicami," je dodal.

Obenem pa na MZZ spoštujejo odločitev tistih, ki bodo ostali v Nepalu, da pomagajo prizadetim. Omenil je dva zdravnika, ki sta v Nepalu potovala, a bosta sedaj pomagala vsak v svoji bolnišnici.

Alpinist Grošelj z ekipo bo pomagal Nepalcem

Ostaja tudi nekaj usposobljenih in izkušenih, ki bodo pomagali kot reševalci ali kako drugače. To so po besedah Štera predvsem tisti iz skupine alpinista in vodnika Vikija Grošlja.

Šter je še ostro kritiziral dejstvo, da nobeden od Slovencev ni uporabil spletne aplikacije MZZ, s katerim je mogoče prostovoljno sporočiti informacije o potovanjih. "Gre za evidenco, ki bi bila za te primere izredno dragocena," je zatrdil Šter.

Prav tako je kritiziral odločitev številnih v Nepalu potujočih, ki imajo sklenjeno šibko potovalno zavarovanje, ki ne pokriva večjih tveganj. "K sreči se po naših podatkih v Nepalu nikomur od Slovencev ni nič zgodilo, a če tam pride do zloma noge ali resnejše bolezni, bomo imeli težavo," je opozoril Šter in omenil enega od članov skupine, ki potuje v organizaciji agencije TrekTrek, ki je na nekem mestu obtičal zaradi vročine.

"Morda bo treba organizirati prevoz. V tem primeru je to strošek, ki zadane njega, svojce ali morda agencijo, s katero potuje," je povedal Šter. "Žalostna je ugotovitev, da Slovenci potujejo tako, kot živijo - zelo lahkomiselno. Zanašamo se na igro srečnih naključjih. Tokrat so se zadeve izšle. Zaenkrat," je dejal Šter.

Ta je še napovedal, da bodo zaradi obremenitev, ki jo pomoč Slovencem v Nepalu povzroča slovenskemu veleposlaništvu v indijskem New Delhiju, tja poslali dodatnega zaposlenega.

Šter je izrazil upanje, da bodo Nepal preostali potujoči Slovenci zapustili do sredine maja.

Komentarjev 2
  • Papaja Popi 08:29 30.april 2015.

    Vsakdo ostane tam , kjer mu odgovarja.Šter lahko samo priporoči, da zapustijo državo.Če se seveda kaj naredi si je pa vsak sam kriv in upam, da so zavarovani za takšen primer.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:10 30.april 2015.

    Mislm sj razumem da mate več dela če so državljani v Nepalu ampak verjetn so tm z razlogom ker hočjo pomagat ane. Tko da grajat jih lih ni treba oziroma vsaj ne vse dajat v isti koš.