Svet
2064 ogledov

Johnson po glasovanju napovedal predčasne volitve

britanski parlament Boris Johnson Epa
Britanski parlamentje podprl začetek postopka za sprejem zakona, ki bi preprečil izstop Velike Britanije iz Evropske unije brez dogovora.

Predlog, ki ga je parlament podprl z 328 glasovi proti 301, predvideva, da bi moral premier Boris Johnson zaprositi za preložitev izstopa Velike Britanije iz Evropske unije do 31. januarja prihodnje leto, če poslanci do 19. oktobra ne bi sprejeli novega sporazuma ali glasovali za brexit brez dogovora.

Za predlog je poleg laburistov glasovalo tudi 21 poslancev iz vrst konservativne stranke, ki nasprotujejo brexitu brez dogovora, poročajo tuje tiskovne agencije. Predlog naj bi britanski parlament obravnaval danes.

Johnson je po glasovanju napovedal, da bo njegova vlada danes v parlament vložila zahtevo za razpis predčasnih volitev. Kot je dejal, ne želi volitev, a če bodo poslanci danes glasovali za po njegovem še eno nesmiselno preložitev brexita, bo to edina možnost.

Da bo vlada 14. oktobra razpisala predčasne volitve, če bo parlament podprl začetek zakonodajnega postopka, je Johnson sicer napovedal že pred glasovanjem.

britanski parlament | Avtor: Epa Epa
Michel Barnier Svet Barnier Britancem: Prišel je trenutek resnice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • popokatopetl 11:05 04.september 2019.

    Hehe, lepo videt da se mu je maščevalo ko je hotel parlament naokrog prinest. Kakorkoli se že odločijo, huda packarija bi bila če bi morali zadevo kar prepustit enmu takemule...