Svet
762 ogledov

Johnsonova zasebna številka na spletu vsem dosegljiva že 15 let

Boris Johnson Epa
Po poročanju BBC naj bi visoki uradniki premierju svetovali, naj svojo številko spremeni številko, vendar so prejšnji teden na Downing Streetu to zanikali.

Zasebna številka mobilnega telefona premierja Borisa Johnsona je na internetu prosto dostopna že 15 let, poroča BBC. Leta 2009 je bila objavljena v sporočilu za javnost, od takrat je dosegljiva na številnih internetnih straneh. Laburistična poslanka Rachel Hopkins je dejala, da ima incident posledice za varnost, lobiranje in tveganje izsiljevanja. Britanski minister za finance Rishi Sunak pa je premierja zagovarjal, češ da je "poseben", ker je "neverjetno dostopen". Dodal je: "To vidite, kadar koli je zunaj - ljudje čutijo, da se lahko povežejo z njim, lahko govorijo z njim in mu povedo, kaj si mislijo." Downing Street zgodbe ni želel komentirati, dodaja BBC.

V uredništvu BBC so večkrat poskušali poklicati omenjeno številko, odkar se je zgodba pojavila v javnosti, a kot kaže, je Johnson telefon izključil. So se pa pa v zadnjih tednih porajala številna vprašanja, kdo vse ima dostop do osebnih telefonskih številk ministrov in drugih politikov. Po poročanju BBC naj bi visoki uradniki premierju svetovali, naj svojo številko spremeni številko, vendar so prejšnji teden na Downing Streetu to zanikali.

Številni menijo, da bi morala biti sprememba telefonske številke, ko postaneš premier, samoumevna. Ministrica za notranje zadeve Victoria Atkins pa je dejala, da se premier "zaveda svoje odgovornosti" glede nacionalne varnosti. Za BBC je povedala, da ima "popolno zaupanje", da bodo gospod Johnson in njegovi svetovalci vedeli, kaj je treba storiti, da bo izpolnil te "dolžnosti".

V začetku tega meseca je bilo sicer razkrito tudi, da je imel britanski premier ob začetku pandemije izmenjal nekaj sporočil s poslovnežem Jamesom Dysonom. Johnson je v sporočilih obljubil, da bo "uredil" Jamesove davčne težave, katerega podjetje je med pandemijo načrtovalo izdelavo ventilatorjev za covid paciente. Premier je dejal, da je naredil "pravo stvar", ko je storil vse, kar je lahko, da bi povečal ponudbo. Vodji laburistov Keiru Starmerju se zdi zelo sporno, da lahko prijatelji, "ki imajo premierjevo številko, dostopajo do njega in sprašujejo o davčnih olajšavah". Ministri dobijo uradne mobilne telefone, ko dobijo službo v vladi, vendar lahko obdržijo svoje osebne mobilne telefone.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.