Svet
45 ogledov

"Jokerja" bi izprašali pod vplivom narkotikov

Množični morilec James Holmes. EPA
Sodnik je Jamesu Holmesu, strelcu, ki je med premiero filma Batman streljal v kinodvorani, predlagal, naj svojo neprištevnost dokaže pod vplivom narkotikov.

25-letni James Holmes, ki je sam sebe poimenoval Joker, lahko na predlog sodnika svojo neprištevnost dokaže pod vplivom narkotikov oziroma seruma resnice, piše Sky News. Holmes je lani poleti med premiero zadnjega filma Batmana streljal v kinodvorani. Pri tem je ranil 70 ljudi, vzel pa je tudi 12 življenj.

Zagovarja se, da ni kriv zaradi neprištevnosti

Holmes naj bi danes skupaj s svojimi odvetniki na sodišču vložil ugovor, češ da ni kriv za pokol na premieri Batmana, saj naj bi bil neprišteven. Sodnik, ki razsoja o primeru, je tako domnevno neprištevnemu morilcu predlagal, da lahko svojo neprištevnost dokaže v t. i. analitičnem razgovoru z narkotiki.

Ta način izpraševanja je v uporabi že desetletja. Med izpraševanjem intervjuvancu dajo narkotike, med katerimi je tudi širši javnosti znan serum resnice. Sodnik pa je Holmesu predlagal tudi, naj ga med izpraševanjem pod vplivom narkotikov poligrafsko testirajo.

60 dni časa, da se odločijo o smrtni kazni

Tožilci bodo imeli po vloženem ugovoru 60 dni časa, da se odločijo, ali bodo za Holmesa zahtevali smrtno kazen ali ne. Medtem obramba meni, da bi jih vloga ugovora prisilila v to, da morajo predati potencialno obremenilne dokaze za pregon. Te bi lahko nato uporabili proti njemu, če bi tožilci zahtevali smrtno kazen, kljub temu da je to protiustavno.

Holmesa so aretirali takoj po streljanju. Na januarski obravnavi so bili na sojenju predstavljeni nazorni dokazi dogajanja v kinu takoj po streljanju, ko so se številni borili za življenje. Sodišču je tožilstvo prav tako predstavilo dokaze o tem, da naj bi morilec svoj morilski pohod načrtoval več mesecev z nakupovanjem orožja, telesnega ščitnika in z nastavljanjem pasti v svojem stanovanju.

"Primer bo imel še veliko preobratov"

Nekdanji namestnik javnega tožilca v Denverju Craig Silverman meni, da bo primer zelo težak. "Tudi če bo obrambi uspelo dokazati Holmesovo neprištevnost, bo tožilstvo temu ugovarjalo. Tako potekajo te stvari v Koloradu," je prepičan Silverman. Sam pa je tudi prepričan, da bo imel primer še veliko preobratov.

Razprave o nošnji orožja

Primer, ki velja za enega od hujših v sodobni ameriški zgodovini glede števila žrtev, je sprožil veliko razprav glede zakona o orožju. Politiki v Koloradu so tako že predstavili nove omejitve glede nošenja orožja, medtem ko si na nacionalni ravni prav tako prizadevajo za zaostritev pravil.

Obravnavam prisostvuje na desetine preživelih in sorodnikov umrlih. Sodnik William Sylvester je med drugim odobril tudi televizijske kamere v sodni dvorani, vendar pa te ne bodo predvajale zvoka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.