Svet
4 ogledov

Jopič s kapuco skorajda ameriška uniforma

jopič s kapuco Shutterstock
Ker si je med nastopom v spomin na ubitega floridskega najstnika Trayvona Martina nadel jopič s kapuco, je moral kongresnik iz Illinoisa včeraj v spremstvu policije predčasno zapustiti govorniški oder v predstavniškem domu ameriškega kongresa.

Ko je demokrat Bobby Rush v predstavniškem domu ameriškega kongresa poudarjal, da se mora rasno profiliranje v ZDA končati, je predsedujoči, republikanec Greg Harper iz Misisipija, začel energično udarjati s kladivom in nato poklical kongresnega policista, ki je Rusha pospremil z govorniškega odra. Rush je namreč kršil pravilo, ki med nastopi v kongresu prepoveduje pokrivala.

To je bil le eden od vrste dogodkov po vseh ZDA v zvezi s 17-letnim Martinom Trayvonom, ki ga je 26. februarja v predmestju Orlanda na Floridi ustrelil 28-letni varnostnik George Zimmerman.

Po ZDA se sicer nadaljujejo demonstracije. V New Yorku so demonstrirali celo mestni svetniki, po svetovnem spletu se zbirajo podpisi, v torek pa sta preiskavo in aretacijo Zimmermana v kongresu zahtevala tudi starša pokojnega Tracy Martin in Sybrina Fulton.

Priložnost za zaslužek ali solidarnost?

So pa v Ameriki postali izjemno priljubljeni jopiči s kapuco. Z njimi izkazujejo solidarnost z ustreljenim in drugimi temnopoltimi, ki so sumljivi tudi zaradi načina oblačenja. "Ni vse v obleki," je po izgonu iz kongresa povedal Rush, ki je od smrti svojega sina leta 1999 odločen nasprotnik orožja.

Tragedija pa je postala tudi priložnost za zaslužek podjetnih, saj se majice in razni spominki z imenom Trayvona Martina prodajajo kot za stavo. Oziroma so se prodajali, dokler starša pokojnika nista patentno zaščitila sloganov Pravica za Trayvona in Jaz sem Trayvon. Pravita, da želita preprečiti izkoriščanje sinovega imena v komercialne namene in obenem zbrati nekaj denarja za pomoč družinam, ki so se ali se bodo znašle v podobnem položaju. Namigovanja o želji po zaslužku pa odločno zavračata.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.