Svet
4 ogledov

Josipović je prisegel

1/10
Žurnal24 main
Novoizvoljeni hrvaški predsednik Ivo Josipović je tudi uradno prevzel predsedniške dolžnosti. O podrobnostih inavguracije hrvaški mediji razkrivajo marsikaj.

Stipe Mesić je opoldne postal prvi upokojeni hrvaški predsednik. Deset minut pred dvanajsto se je srečal z Ivom Josipovićem. Opoldne je novoizvoljeni predsednik z ženo in hčerko stopil na oder, poslušal hrvaško himno in tudi uradno prevzel dolžnosti od dosedanjega predsednika Stipeta Mesića. Čeprav je Josipović agnostik, mu besede "naj mi Bog pomaga" niso povzročale težav. "To je del tradicije, ki ga sprejemam," je že nekajkrat dejal Josipović.

"Ivo manj dramatičen kot Stipe"
Josipović bo po slovesnosti vse predsednike držav in druge goste s seznama mednarodnih povabljencev odpeljal na svečano kosilo v zagrebško rezidenčno poslopje, palačo Dverce. Na Markov trg je med prvimi prispel tudi nekdanji hrvaški premier Ivo Sanader.

Slovenski predsednik Danilo Türk je ocenil, da gre za začetek nove faze za Hrvaško, ki je pomembna tudi za Slovenijo.

Čeprav se je slovesnosti udeležilo deset predsednikov, med njimi tudi slovenski Danilo Türk, ne gre spregledati dejstva, da je Mesić leta 2000 in 2005 zbral veliko bolj zanimivo publiko. Na njegovo prvo inavguracijo naj bi prišlo "pol sveta", poročajo hrvaški portali. Razlog: leto 2000 je svet doživljal kot enega izmed ključnih trenutkov, ki je označeval konec tuđmanizma in začetek demokracije na Hrvaškem.

S predsednikom tudi na koncert
Josipović naj bi v nekem intervjuju izjavil, da se bo njegov odnos do državljanov spremenil in da bo z njimi začel komunicirati na popolnoma drugačni ravni. "Zakaj ljudje s predsednikom ne bi mogli obiskati koncerta?" meni Josipović.

Srbski predsednik Boris Tadić, ki je bil leta 2005 "navdušen zaradi obiska v Zagrebu in pogovora s svojim prijateljem Mesićem", se na Josipovićevi inavguraciji ni pojavil. Srbija danes pravzaprav sploh nima predstavnika na Markovem trgu, razlog za bojkot Josipovićeve inavguracije pa tiči v obisku kosovskega predsednika, ki se je na povabilo z veseljem odzval.

Josipović je po volitvah pokazal, da je predsednik, ki s svojimi privrženci komunicira tudi prek spleta. Tako je en dan pred inavguracijo na svojem Facebook profilu napisal, da bo "zavedno opravljal svoje dolžnosti in služil Hrvaški". "Ponosen sem in z velikim občutkom odgovornosti," je Josipović še zapisal na Facebooku.

Preprosta, elegantna in iz kašmirja
Takšna je Josipovićeva obleka, v kateri je prisegel. To je obenem Josipovićeva prva predsedniška obleka, krojena po meri. Čeprav gre za klasično črno obleko, je ta izdelana iz najbolj finega kašmirja. "Zdi se mi, da bi mu najbolj pristajala modra kravata. Ta bi se dobro ujela z barvo njegovih las in oči," je povedal hrvaški stilist Romano Decker. Hrvaški mediji ugibajo, da je Josipovićeva svečana obleka stala okoli tisoč evrov. In čeprav so hrvaški mediji več kot očitno navdušeni nad novoizvoljenim predsednikom, pa njegova inavguracija prav nič ne zanima tujih medijev.

Fotografije inavguracije si lahko ogledate v galeriji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.