Svet
15 ogledov

Josipović: Nikoli več

1/6
Žurnal24 main
Hrvaški predsednik Josipović se je poklonil bošnjaškim žrtvam, ki so jih v vojni ubili pripadniki hrvaške vojske. Pohvala iz ZDA, kritika doma.

Ivo Josipović je danes obiskal vas Ahmići v osrednji Bosni, kjer je položil vence na spominsko obeležje bošnjaškim žrtvam hrvaške vojske, nato pa se je v bližnjem Križančevem selu poklonil še hrvaškim civilnim žrtvam, ki so jih v vojni ubili pripadniki bosansko-hercegovske vojske.

Po obisku obeh obeležij je Josipović povedal, da je prišel izrazit spoštovanje s sporočilom, da se takšne vojne grozote, kot so se dogajale na tem območju, ne bi nikoli več ponovile.

Josipović je prvi hrvaški uradni predstavnik, ki se je v Ahmićih poklonil 116 bošnjaškim žrtvam hrvaških vojnih zločinov. V Križančevem selu pa se je spomnil 74 Hrvatov, ki so jih umorili bošnjaški vojaki.

"Opogumlja me dejstvo, da so bili danes tu z menoj tudi verski in politični voditelji dveh narodov. Ne glede na pripadnost smo se povezali v želji, da izrazimo spoštovanje, da se spomnimo žrtev in da si rečemo – nikoli več," je povedal Josipović.

Pohvale iz ZDA, kritike doma
Josipović je sicer že včeraj pred obema domovoma parlamenta Bosne in Hercegovine izrazil globoko obžalovanje, ker je tudi Hrvaška s svojo politiko pripomogla k delitvam v BiH in posledično pripeljala do vojne, ki je trajala od 1992 do 1995. "Globoko obžalujem, ker je takšna politika prinesla trpljenje ljudi in delitve, ki nas mučijo tudi danes."

Medtem ko Josipovićevo izjavo pozdravljajo tudi v Združenih državah Amerike, je v njegovi domovini naletela na mešane odzive. Člani HDZ izjavo obsojajo s poudarkom, da se je v imenu Hrvaške opravičil, ne da bi se prej posvetoval s premierko Jadranko Kosor.

"Hrvaška ni bila agresor in ni sodelovala v mednarodnem sporu v Bosni in Hercegovini, pač pa je na temelju sporazuma Tuđman – Izetbegović sodelovala v skupnih obrambnih naporih. Hrvaška politika nikoli ni delila Bosne in Hercegovine," je pri tem povedal Vladimir Šeks.

Jadranka Kosor Josipovićeve izjave oziroma opravičila še ni komentirala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.