Svet
50 ogledov

Josipović ob jarku: Celimo temno stran

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Na Teznem v Mariboru je hrvaški predsednik Ivo Josipović položil venec na spomenik žrtvam povojnih pobojev iz leta 1945.

"Danes sem tukaj z našimi antifašisti, borci iz domovinske vojne, pripadniki srbske in romske manjšine položil venec na spominsko obeležje, tistih, ki so umrli po 2.  svetovni vojni."

"Vemo, kaj se je na tem tragičnem prostoru zgodilo po drugi svetovni vojni. Brez sojenja je bilo ubitih veliko ljudi, med njimi veliko nedolžnih, pa tudi takih, ki bi jim bilo potrebno soditi. Vsem, ki so danes prišli z menoj, zlasti antifašistom, se zahvaljujem, saj s tem zapiramo del naše zgodovine. Hrvaška brez dvoma deli protifašistično zgodovino, a je ta imela tudi temnejšo stran. Antifašisti so z današnjo udeležbo dokazali moč zmagovalca in moralnost, saj bo prav po tej zaslugi ozdravljena ena od travm hrvaške zgodovine," je povedal Josipović.

V protitankovskem jarku pri Teznem naj bi bilo zakopanih več tisoč ljudi, večinoma hrvaškega izvora. Žrtev naj bi bilo po nekaterih navedbah celo več kot 15 tisoč.

Josipović se je nato odpravil še v Pliberk, ki velja za simbol komunističnega nasilja nad ustaši in kot nekakšen antipod Jasenovcu. Mnogi Hrvati Josipovićeve poti v Pliberk zato ne odobravajo. V Pliberku so zavezniške enota maja 1945 komunistom izročile vojake in privržence Neodvisne države Hrvaške.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.