Svet
13 ogledov

Josipović za zamenjavo Jandrokovića

Iz kabineta hrvaškega predsednika Iva Josipovića so zanikali, da bi 48-letniku p Žurnal24 main
Hrvaški predsednik Ivo Josipović je predsednico vlade Jadranko Kosor pozval k razrešitvi zunanjega ministra Gordana Jandrokovića. Očita mu nepoznavanje postopka pri imenovanju veleposlanikov.

"Upam, da to, kar je minister storil, ni politika vlade in predsednice Jadranke Kosor. Prav tako pričakujem, da bo minister nosil vso odgovornost," je dejal hrvaški predsednik Ivo Josipović, ki ga je zmotilo, da mu je Gordan Jandroković poslal seznam predlaganih veleposlanikov, to pa po njegovem mnenju ni v skladu s pooblastili zunanjega ministra.

"Normalno bi bilo, da se tak minister zamenja"

"To bi bilo običajno za ministra, ki ne spoštuje postopka. Ne spoštuje niti institucije predsednika in v javnosti govori neresnice," je poudaril Josipović in dodal, da bi bilo "normalno, da se zamenja minister, ki napada predsednika republike in ne pozna postopka".

"Nisem se zmotil niti za milimeter. Ne vem, kdo svetuje predsedniku. Prepričan sem, da sem ravnal po postopku," je na izjavo predsednika Josipovića odgovoril Jandroković, ki je prepričan, da gre za odvračanje pozornosti od dejanskega problema.

Josipović: Strankarska pripadnost me ne zanima

Josipović je napovedal, da bo pri imenovanju veleposlanikov upošteval merila, po katerih so lahko pogodbeni veleposlaniki samo ugledne osebe, da se mandati ne bodo ponavljali, da se bodo morali veleposlaniki vrniti na delo na zunanje ministrstvo, da ne bo imenoval politično dejavnih ljudi in da na najpomembnejše veleposlaniške položaje ne bodo imenovani diplomati brez izkušenj. Dodal je, da je med predlaganimi tretjina nekariernih diplomatov. Na vprašanje, koliko jih je članov vladajoče HDZ, pa je odgovoril, da je to njihova stvar in da ga strankarska pripadnost ne zanima.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.