Svet
227 ogledov

Jovanka Broz o Titovih nasprotnikih

Jovanka Broz EPA
Vdova Josipa Broza Tita je prepričana, da za nedavnim vlomom v njeno vilo stojijo ljudje, ki želijo, da ostane tiho.

Jovanka Broz meni, da za nedavnim vlomom v njeno vilo stojijo ljudje, ki ne želijo, da bi na dan prišle nekatere skrivnosti iz časa njenega moža Josipa Broza - Tita. Za beograjske Večernje novosti pa je opisala tudi zadnja desetletja svojega življenja.

Med ukradenimi stvarmi tudi skrivnostna pisma

Z vile naj bi po njenih besedah izginila vaza, ki ji jo je podaril pokojni kitajski predsednik Mao Ce Tung. Čeprav svojih predmetov še ni v celoti pregledala, je prepričana, da so ji odtujili tudi nakit, denar in pisma pokojnega slovenskega partizana in politika Ivana Dolničarja in Cvijetana Mijatovića, Titovega naslednika.

Med intervjujem ni želela razkriti, kdo pritiska nanjo in za kakšna skrivnostna pisma gre, vendar trdno verjame, da prav ti ljudje, ki so "igrali umazane vloge v zadnjih letih Titovega življenja, od katerih so nekateri še danes živi in močni", stojijo tudi za tem vlomom. Prav tako trdi, da nekateri ne želijo, da bi resnica prišla na dan, saj bi ta lahko skrhala odnose med Srbijo in Hrvaško, pri tem pa je omenjala tudi Slovence. "Mislim, da to ni dobro. Če želimo imeti s Hrvati dobre odnose, moramo nekatere stvari dokončno razčisti," pravi Brozova.

Obračunavanja s Titom

"Za mojim hrbtom so obračunavali s Titom, me obtoževali zarote proti njemu. To naj bi skovala skupaj z Đokom Jovanićem in drugimi generali iz Like. Uspelo jim je, da so naju razdvojili in izolirali. Mene in Tita. V bistvu so naju poslali v nekakšno izgnanstvo. Nato so Stane Dolanc, general Nikola Ljubčić in preostala družba delali tisto, kar so hoteli," je še povedala Jovanka.

Samam meni, da se je njen pregon začel takoj po Titovi smrti, 4. maja 1980, ko so zapečatili predmete v Titovem kabinetu. "Še sama sem dodala nekaj predmetov, da jih zapečatijo. Zatem je prišlo še več komisij, ki so vdirale in odnašale predmete. Skrbi jih predvsem to, da sem bila poleg Tita in da sem bila priča stvarem, ki so se takrat dogajale," pravi Brozova.

Pravi, da nedavni vlom ni edini v vseh teh 30 letih, ko živi v "začasnem stanovanju". Prav tako pa naj bi bil ta po njenem mnenju povezan z razpravami okoli Titovega imetja.

"Že 30 let živim v samici"

Jovanka, ki že vse od Titove smrti živi v elitnem beograjskem naselju Dedinje, svoje življenje tam opisuje kot zapor. "Varnostne sile po naročilu nekaterih ljudi desetletja niso dovolile, da bi na dan prišla kakšna informacija. Še v taborišču bi bilo lažje, saj tam vsaj nekdo pride in gre, jaz pa že 30 let živim v samici," je Jovanka razkrila beograjskim Večernjim novostim.

V njeno začasno domovanje pa naj bi jo po njenih besedah preselili na silo, in sicer naj bi jo "s pištolo pod grlom" izgnali iz domovanja, kjer je prej živela s Titom.

Komentarjev 1
  • privat 13:21 28.februar 2013.

    Ta sanska dežela morij!!