Svet
28 ogledov

Jovanka Dolanca nima v lepem spominu

Josip in Jovanka Broz (Foto: 24sata) Žurnal24 main
Žena Josipa Broza Tita Jovanka Broz je slovenskega komunista in Titovega najbližjega sodelavca Staneta Dolanca obtožila, da je prav on naročil njen hišni pripor po Titovi smrti, razkriva zadnja depeša ameriškega veleposlaništva v Beogradu.

WikiLeaks je objavil tajni pogovor med veleposlanikom ameriške amabasade v Beogradu in Brozovo leta 2009. Kot piše srbski Blic, je pogovor trajal uro in pol in Titova žena je v pogovoru omenila tudi Slovenijo.

Dejala je, da Tito nikoli ni imel rad Rusov, Slovenci pa nikoli niso bili popolnoma predani jugoslovanski ideji. Ogorčeno se je odzvala na tiste, ki so jo pred 32 leti spravili v hišni pripor. Za to je obtožila Titovega najbližnjega sodelavca Staneta Dolanca, saj je on že leta 1977 skoval idejo, da morajo Brozovo po smrti Tita zapreti na njun dom v Beogradu. Takratni generali so se namreč bali, da bi izkoristila Titov ugled in se tako povzpela na vrh jugoslovanske politike.

V depeši lahko še preberemo, da je med drugo svetovno vojno organizirala sestanek med Titom in Dražem Mihajlovićem v Kninu. "Pogovarjala sta se in spala eden zraven drugega na seniku," je dejala. Naslednje jutro je v eksploziji mostu umrlo veliko Titovih soborcev. Po Jovankinem mnenju so Mihajlović in četniki pogovore s Titom želeli izkoristiti, da bi ga ubili. Po tem dogodku se nista več srečala.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 19:56 28.februar 2013.

    Kako ga naj bi imela , saj jo je politično in družinsko tolk zjebal, kot si ona sama v svojem spletkarjenju niti sanjala ni. Mislila , da jo bodo podprli pri prevzemu oblasti po Titovi smrti Srbsko-Lićanski generali, pa je ...prikaži več Dolanc in še kdo vse te RUSOFILE postavil v ropotarnico Yu zgodovine!