Svet
4 ogledov

Julian Assange napadel Obamo

Julian Assange Reuters
Drama, ki zadnje čase obkroža Juliana Assangea, je dobila nov epilog. Ustanovitelj WikiLeaksa je med zasedanjem Generalne skupščine ZN prek videoposnetka kritiziral predsednika ZDA, Baracka Obamo.

Julian Assange je prisotne na skupščini nagovoril prek satelita iz ekvadorskega veleposlaništva v Londonu, kjer je trenutno ujet. V nagovoru je skritiziral Baracka Obamo, ker podpira svobodo govora na Bližnjem vzhodu, hkrati pa preganja svojo organizacijo zaradi uhajanja diplomatskih skrivnosti.

Assange je ameriškega predsednika pozval, naj preide od besed k dejanjem in preneha preganjati WikiLeaks. "Napočil je čas, da predsednik naredi pravo stvar. Ne z besedami, ampak z dejanji," je sporočil v videoposnetku. Obamo je tudi opozoril, da do arabske pomladi ni prišlo zato, da bi bil lahko znova izvoljen na položaj predsednika, in zatrdil, da ZDA uvodoma niso podpirale vstaj arabskih ljudstev. Assange je povedal, da so k vstajam kvečjemu deloma prispevale objave na spletni strani WikiLeaks o despotskih vladarjih arabskih držav.

Medtem pa so ZDA Assangea in WikiLeaks že označili za državnega sovražnika in ga enačijo z Al Kaido. Dodali so, da bodo vsi podporniki WikiLeaksa obtoženi komuniciranja s sovražnikom, kar se lahko kaznuje tudi s smrtjo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.