Svet
6 ogledov

Julija cenejši pogovori znotraj EU

ženska, mobitel Shutterstock
Gostovanje v mobilnih omrežjih v Evropski uniji bo z julijem letos cenejše. To pa ne velja za klice na Hrvaško in ostale južne sosede, ki (še) niso del Evropske unije. Danes dosežen dogovor sicer predvideva postopno zniževanje cen za gostovanje v mobilnih omrežjih do leta 2014.

V Evropski uniji je bil danes dosežen dogovor o cenejšem gostovanju v mobilnih omrežjih, ki z julijem letos predvideva znižanje maloprodajnih cen za odhodne klice na največ 29 centov na minuto, za prejete klice na največ 8 centov na minuto. Cene za SMS se bodo znižale na največ 9 centov, za prenos podatkov pa na največ 70 centov na megabajt. DDV v navedene cene ni vštet.

Znižanje cen, izboljšanje transparentnosti in druge novosti

Poleg znižanja cen dogovor prinaša še druge pomembne novosti za potrošnike, ki naj bi povečali konkurenčnost v sektorju in okrepili možnost izbire za potrošnike. Od 1. julija 2014 se bodo lahko potrošniki odločili za alternativno ponudbo za gostovanje v mobilnih omrežjih, ki ne bo del njihove pogodbe za nacionalne mobilne storitve, in obenem obdržali enako telefonsko številko. Nova pravila pa naj bi zagotovila tudi večjo transparentnost in izboljšala obveščanje o stroških za gostovanje v mobilnih omrežjih.

Potrditev članic zgolj formalnost

Dogovor je bil danes dosežen na trilogu danskega predsedstva, ki zastopa članice Unije, Evropskega parlamenta in Evropske komisije. Čeprav postopki odločanja še niso končani, ni pričakovati sprememb. Potrditi ga mora še Evropski parlament, ki bo o tem predvidoma glasoval na majskem plenarnem zasedanju. Nato je potrebna še potrditev članic Evropske unije, ki pa je zgolj formalnost.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.