Svet
16 ogledov

Juncker obračunal s Cameronom in Renzijem

Jean-Claude Juncker EPA
Jean Cloude-Juncker, novi predsednik Evropske komisije, znan po ostrem jeziku, je okrcal Camerona in mu očital, da državljane zavaja glede dogovorov z Brusljem.

Novi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je britanskega in italijanskega premiera Davida Camerona in Mattea Renzija  ostro okrcal. Cameronu je očital, da zavaja sodržavljane glede proračunskih pogovorov z Brusljem, Renziju pa je sporočil, da je lahko srečen, da komisija ni že raztrgala njegovih proračunskih načrtov.

"Ni mi všeč, kako so se določeni premieri obnašali po vrhu (...) Delal sem si zapiske in ko sem primerjal, kaj so govorili za zaprtimi vrati in kaj so govorili zunaj, se ni skladalo," je na današnjem zaslišanju v Evropskem parlamentu o zaključkih oktobrskega vrha EU dejal Juncker.

Britanski premier je bil poleti med voditelji EU daleč najglasnejši nasprotnik imenovanja Junckerja na čelo nove komisije. Nedavni vrh EU je zasenčila njegova jeza ob sporočilu Evropske komisije, da bo morala njegova država zaradi dobrih gospodarskih rezultatov po novih izračunih v proračun EU v začetku decembra plačati dodatne 2,1 milijarde evrov.

Referendum o članstvu Velike britanije v uniji?

Camerona, ki že dlje časa terja pogajanja o reformi EU in rojakom za leto 2017 obljublja referendum o nadaljnjem članstvu Velike Britanije v uniji, je napoved komisije ogorčila. Na vrhu je jezno sporočil, da nima najmanjšega namena plačati tega računa. Iz komisije so Londonu odgovorili, da ga, če ne bo plačal, čaka kazen zaradi neporavnanih obveznosti.

"To ni britanski problem, to je problem za celotno Evropsko unijo in poiskati moramo širok odgovor (...) Posledice so večje za proračun nekaterih drugih držav kot pa na britanskega," je zaplet komentiral Juncker, katerega ekipa je vajeti v Barleymontu uradno prevzela v soboto, dejansko pa v ponedeljek.

Med državami, ki bodo prav tako morale doplačati v proračun EU, so med drugim Nizozemska, Finska ter celo Grčija in Irska, ki sta po izbruhu gospodarske in finančne krize prejeli tuji finančno pomoč.

Juncker, znan po ostrem jeziku, pa se je danes lotil tudi Renzija, ki je bil prav tako glasen na nedavnem vrhu EU. V luči takratne prošnje Evropske komisije za dodatna pojasnila glede italijanskih proračunskih načrtov za leto 2015 je Renzi namreč zagrozil, da bo javnosti razkril visoke stroške evropskih "palač".

Italijanski premier vračal prek twitterja

"Matteu Renziju sem povedal, da nisem vodja neke tolpe birokratov (...) Sem predsednik Evropske komisije, politične institucije, in želim, da premieri te institucije spoštujejo," je danes poslancem povedal Juncker.

Kot je še dodal, so lahko v Rimu le srečni, da jim komisija na koncu v svoji prvi oceni proračunskih načrtov držav z evrom ni izdala negativnega mnenja, glede na to da bo italijanski proračun še naprej presegal dovoljeno mejo treh odstotkov BDP.

"Če bi (predsednik prejšnje Evropske komisije Jose Manuel) Barroso zgolj poslušal birokrate, bi bil italijanski proračun deležen zelo drugačne obravnave," je sarkastično pripomnil novi šef komisije.

Na Junckerjeve izjave se je zvečer že odzval Renzi, ki je na Twitterju zapisal, da tudi on zahteva spoštovanje Bruslja do Italije. "Prosim za spoštovanje Italije, njene preteklosti, njeno prihodnosti. Ali bolje, vztrajam pri takšnem spoštovanju, ki si ga država zasluži," je zapisal.

O tem je italijanski premier spregovoril tudi v vnaprej posnetem televizijskem intervjuju, ki bo objavljen še danes. Kot je med drugim dejal, Evrope ne bo prosil, naj prisluhne Rimu, in pred njo ne namerava snemati klobuka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.