Svet
14 ogledov

Juncker pred odstopom sklical sejo vlade

Jean-Claude Juncker EPA
Luksemburški premier Jean-Claude Juncker, ki je včeraj sporočil, da zaradi afere v zvezi z obveščevalnimi službami odstopa s položaja, je danes sklical sejo vlade.

Jean-Claude Juncker bo po napovedih po seji uradno podal odstopno izjavo in velikega vojvodo pozval, naj v naslednjih treh mesecih razpiše predčasne volitve. Juncker je sicer sprva zavrnil odstop zaradi izredno obremenjujočega poročila o nepravilnostih v delovanju njemu podrejene obveščevalne službe. A ko so včeraj poleg opozicije pobudo za glasovanje o nezaupnici vložili še koalicijski socialdemokrati, se je Juncker odločil za ta korak. Socialdemokrati so pozvali tudi k razpustitvi parlamenta in predčasnim volitvam.

Ni opozarjal na nepravilnosti

Luksemburška tajna obveščevalna služba Srel, njen nadzor je v rokah premierja, je bila v letih 2003–2009 vpletena v vrsto spornih aktivnosti, od nezakonitega prisluškovanja telefonskim pogovorom do korupcije in celo sumljive preprodaje avtomobilov.

Preiskovalna komisija je v poročilu ugotovila, da premier kot vodja obveščevalne službe ne le da ni imel nadzora nad svojo službo, ampak vse prepogosto tudi ni seznanjal parlamentarnega odbora za nadzor ali sodstva o njenih nepravilnostih, zmotah in nezakonitih dejanjih.

Juncker je včeraj v parlamentu priznal napake, a poudaril, da ni zavestno pomagal prikrivati nobenih nezakonitih dejavnosti. Kot je dejal, sam ni vedel za vse sporne operacije Srela in tudi ni mogel osebno preverjati vseh informacij, saj za to preprosto ni imel časa. Dodal je, da obveščevalna služba zanj pač nikoli ni bila prioriteta.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.