Svet
3217 ogledov

Juncker: S Plenkovićem se vedno znova zaljubiva

Andrej Plenković Jean Claude Juncker
1/5
Epa
"Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega," je ponazoril šef Evropske komisije.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v Bruslju po srečanju s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem izpostavil njuno tesno vez. "Vsakič, ko se vidiva, se vedno znova zaljubiva drug v drugega," je ponazoril. Arbitražna odločba danes ni bila v ospredju, je dejal Plenković, ki je sicer Slovenijo znova pozval k dialogu.

Da do Hrvaške nima nevtralnega odnosa, da se Hrvaška obnaša zgledno in da resno jemlje svoje evropske zaveze ter da ni večjih nians med stališči komisije in Hrvaške, je še poudaril Juncker v uvodnem nagovoru poleg sporočila o zaljubljenosti v duhu valentinovega.

Hrvaški premier je izpostavil hrvaške načrte za vstop v schengen in območje evra ter zatrdil, da bo Hrvaška pomagala sosedam pri njihovih prizadevanjih, da postanejo članice EU. "Odprti bomo, solidarni," je obljubil.

Ne Juncker ne Plenković nista v uvodnih nagovorih na novinarski konferenci omenila vprašanja arbitražne odločbe o meji med Slovenijo in Hrvaško. Na hrvaško vprašanje o tem, ali je kaj novega v povezavi z vprašanjem arbitraže, pa sta oba v glavnem ponovila že slišana stališča.

Andrej Plenković Jean Claude Juncker | Avtor: Epa Epa
Juncker je dejal, da je v skladu s svojim značajem zelo previden, ko gre za to vprašanje, in spomnil, da je nedavno v Evropskem parlamentu v Strasbourgu dejal, da je treba vsa odprta vprašanja na Zahodnem Balkanu rešiti, preden se države v regiji pridružijo uniji.

Evropejci na Zahodu ne razumejo in nikoli niso poskušali razumeti te regije, a tudi vsi, ki živijo v regiji, je ne razumejo vselej, je še menil predsednik komisije.

Andrej Plenković Jean Claude Juncker | Avtor: Epa Epa
Ob tem je Juncker v povezavi z vprašanjem meje med Slovenijo in Hrvaško ponovil, da komisija želi pomagati, ter da ne bodo rekli, da ima prav Slovenija ali da ima prav Hrvaška. "Pomagati želimo, da se to vprašanje reši, in mislim, da bomo to uspeli storiti," je dejal.

Plenković pa je izpostavil, da danes na sestanku s celotnim kolegijem to ni bila tema in da so bili osredotočeni na druge stvari, a dodal, da lahko ponovi jasna hrvaška stališča, ki jih je tudi prenesel v dvostranskem pogovoru z Junckerjem.

Hrvaška je pripravljena na iskanje rešitve, pri čemer ni realno pričakovati, da bi lahko kar tako sprejela arbitražno odločbo, je ponovil hrvaški premier. Ob tem je ocenil, da je njihov predlog odličen za dosego dogovora ter da bi lahko zadovoljil tako Slovenijo kot Hrvaško.

Hrvaški premier je še izpostavil, da enostranski koraki niso dobri in da je sploh najslabše prenašanje problema med državama na državljane, ki ga obžaluje. Izpostavil je kazni ribičem in pojasnil, da je Hrvaška ukrepala za zaščito nacionalnih interesov, a se ne počuti dobro.

Plenković je ob tem tudi znova pozval slovenskega kolega Mira Cerarja k dialogu. "Pozivam še enkrat ob podpori Junckerja kolega Cerarja, da se usedemo z ekipama in poskušamo najti rešitev, ki bo dobra za Hrvaško in Slovenijo," je pozval.

Andrej Plenković Jean Claude Juncker | Avtor: Epa Epa
Plenković se je danes udeležil delovnega kosila kolegija komisije, nato pa je imel dvostransko srečanje z Junckerjem. Po bilaterali sta imela skupno novinarsko konferenco, na kateri slovenski novinarji niso dobili priložnosti za vprašanje.

Pred pogovori na sedežu komisije Berlaymont se je Plenković sestal tudi s predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom, ki je po srečanju tvitnil, da so bila to posvetovanja pred neformalnim vrhom unije prihodnji teden.

V Tuskovi tiskovni službi so še sporočili, da je na koncu srečanja Plenković odprl tudi slovensko-hrvaško vprašanje meje, a na nadaljnja vprašanja v povezavi s to temo ni bilo odgovorov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 19
  • 209e2c6214dc81fb3f0c12ca0e235ef9e399b13a 19:02 16.februar 2018.

    EU in ostali LGBT politiki so vsi pod nadzorom mednarodnih bančnih in korporativnih mafijašev, niso izvoljeni, ampak od njih nastavljeni, predvsem pa koruptivni, nemoralni, neetični, z njimi je najlažje upravljati.

  • dragec 11:18 16.februar 2018.

    Sara EU pederčina, dokaz je tudi hoja

  • jozicamurn 15:14 15.februar 2018.

    Večina oz. skoraj vsi vodilni v EU politiki, nimajo svojih otrok, so lgbt-transpolno nagnjeni ali pa so samo karieristi in hedonisti brez družinskih vrednot. Kako lahko potem takšni vodijo EU, saj ne vedo kaj pomeni imeti svoje otroke in kaj ...prikaži več pomeni borba za življenje. Takšni krojijo usodo vsem nam in se že v osnovi ne zavedajo sočutja do družine in boljših pogojev mladih staršev, ampak mislijo samo na svoj lasten žep in na kakšno vince več na stolu. Alkoholiki in sprijenci. Smrduhi EU-strukture.