Svet
11 ogledov

Juncker: Slovenija ne bo prosila za pomoč

Jean Claude Juncker Reuters
Šef evroskupine še eden v nizu, ki ocenjuje, da slovenska vlada ne bo prosila Evrope za finančno pomoč.

"Prepričani smo, da je Slovenija sposobna narediti korake, potrebne za naslovitev izzivov, s katerimi se sooča," je po zasedanju finančnih ministrov držav v območju evra dejal Jean-Claude Juncker.

Tudi o Sloveniji

Juncker je pojasnil, da je evroskupina na tokratnem zasedanju razpravljala tudi o Sloveniji. Cilji in ukrepi, ki jih predvidevata slovenski proračunski in reformni program, so po njegovih besedah "ambiciozni ter morajo biti izvedeni v celoti in brez zamud".

To bo po njegovih besedah zagotovilo ohranitev nizke ravni javnega dolga in potrebe po zunanjem financiranju države. Slovenske banke so bile po Junckerjevih navedbah nedavno dokapitalizirane v skladu z zahtevami Evropske agencije za bančni nadzor, morebitne nadaljnje potrebe po dokapitalizaciji bank so omejene in jih lahko izpeljejo njihovi lastniki oziroma država.

Kriva "nespretna" komunikacija

Tudi finančni minister Janez Šušteršič je ob prihodu na zasedanje evroskupine poudaril, da Slovenija ne bo zaprosila za finančno pomoč iz evropskih reševalnih skladov in da "ni razlogov za nobeno paniko glede Slovenije". Ob tem je priznal, da je "nespretna" in "preveč iskrena" komunikacija prispevala k špekulacijam na finančnih trgih.

Komentarjev 2
  • sprehajalec 21:57 10.julij 2012.

    Sem že mislil, da gre za Naceta Junkerja. Tako da se umikam iz teh sfer, v bolj vesele.

  • mia 11:49 10.julij 2012.

    seveda naši politiki in tajkuni živijo kar dobro, čemu pomoč Evropske unije. naši politiki ne upajo priznati nemoči, državljani pa so "Cankarjevi hlapci" in si ne upajo na ulice. vse več pa je ljudi in mladih družin, ki nimajo za ...prikaži več preživetje. moramo res tako daleč, da se bodo starši morali odpovedovati svojim otrokom, da iz dneva v dan narašča število samomorov, bo vedno več osebnih stečajev le zato, ker naši precenjeni politiki ne vedo kam bi vložili evropska sredstva.