Svet
20 ogledov

Jutarnji list: hrvaška sodišča bankrotirala

Občinsko sodišče v Zagrebu Daniel Kasap/PIXSELL
Medtem ko se kmetje spopadajo s posledicami dejanske suše, se nekatera ministrstva soočajo s finančno sušo, piše Jutarnji list. Med njimi je tudi ministrstvo za pravosodje, kjer bo po ocenah do konca leta zmanjkalo 100 milijonov kun (dobrih 13 milijonov evrov).

Večina sodišč in tožilstev na Hrvaškem potrebuje več denarja za stroške izvedencev, zastopanje najrevnejših državljanov, ki ne morejo plačati pravnih storitev, za dežurstva ob koncih tedna in nedelovnih dneh, za stroške dela na terenu, prevoza in tako naprej.

Po podatkih ministrstva za pravosodje je že v prvih osmih mesecih vseh 15 županijskih sodišč porabilo denar, v tem letu predviden za intelektualne storitve. Od 25,6 milijona kun (skoraj 3,5 milijona evrov), ki so jih imeli na voljo, je porabljenih 25 milijonov kun.

"Vse odvisno od števila primerov na sodišču"

Med sodišči, ki so že porabila celoletni proračun, sta dve največji v državi: Županijsko sodišče v Zagrebu in Občinsko kazensko sodišče v Zagrebu.

"To na našem sodišču na žalost ni nič novega, saj običajno vsako leto septembra ostanemo brez denarja, namenjenega plačilu intelektualnih storitev, kar se je v finančno ugodnejših letih reševalo z rebalansom," je pojasnil tiskovni predstavnik zagrebškega županijskega sodišča Krešimir Devčić. "Pred letom 2000 je bilo stanje še slabše, saj je izvedencem sodišče plačevalo z letom in pol zamude, zato so nam poslali dopis, da več ne bodo opravljali svojih storitev. Po letu 2000 je bil dolg nekako poravnan, vendar to ostaja kronična težava."

Na vprašanje, ali bi bili lahko sodniki bolj racionalni pri naročanju teh storitev, Devčić odgovarja: "Ne glede na to, koliko sodniki skušajo varčevati v primerih, kjer morajo angažirati izvedenca ali odvetnika v okviru službenih dolžnosti, te stroške narekuje število primerov, ki jih imamo na sodišču."

Komentarjev 1
  • mirko 11:33 02.september 2012.

    Hrvati si lahko vsaj denar natiskajo, če jim ga zmanjka. Pazit morajo samo na inflacijo, da jim zaradi tega ne pobegne. Mi si pa kaj takega ne moremo privoščit, lahko si ga samo sposodimo z dragimi obrestmi, če nam ga ...prikaži veča bo kdo še sploh hotel posodit.