Svet
4 ogledov

Jutri dan D za Evropo

Volitve v Grčiji Reuters
Grki bodo jutri šli na ene najpomembnejših volitev v zgodovini države.

Grke jutri čaka odločilni dan. Dokončno bo znano, kakšne prihodnosti si želijo. Želijo ostati znotraj evrskega območja? Bodo še naprej odplačevali dolgove ali pa se bodo na pot reševanja krize podali sami?

Izid visi v zraku

Uradnih javnomnenjskih raziskav v zadnjih dneh niso objavljali. Naj pa bi bili po neuradnih podatkih precej izenačeni konzervativna Nova demokracija in levičarska Siriza, poroča BBC. Obe se zavzemata, da država ostane v evrskem območju.

"Izšli bomo iz krize, vendar ne bomo izšli iz evrskega območja. Nikomur ne bomo dopustili, da nas vrže iz Evrope," je še zadnji dan predvolilne kampanje dejal Antonis Samaras, predsednik Nove demokracije..

A je Siriza pri tem bolj ostra in napoveduje, da ne bo sprejela ostrih varčevalnih ukrepov, ki jim jih je zadala Evropska unija v zameno za finančno pomoč. "Bruselj, pričakuj nas. V ponedeljek prihajamo na pogajanja o pravicah ljudi in odpovedi varčevalnih ukrepov!" pravi predsednik Sirize Alexis Tsipras.

Najhujši scenarij - brezvladje

Najslabše kar se po jutrišnjih volitvah lahko zgodi je, da zmagovalcu volitev znova ne bo uspelo sestaviti vlade, kot se je to zgodilo že po volitvah 6. maja, poroča STA.

Je pa scenarijev veliko. Analitiki pravijo, da bi novo vlado lahko sestavila lahko sestavila Nova demokracija, a je precej verjetno, da Siriza skupaj s komunisti skušala preprečiti vse njihove reforme.

Za državo naj bi bila zelo slaba zmaga Sirize, saj bi lahko povzročila takojšen bankrot države. Do oblikovanja nove vlade sta namreč Mednarodni denarni sklad in Evropska unija ustavili pošiljanje pomoči, če bodo pri tem vztrajali, pa bo državi v nekaj tednih zmanjkalo denarja.

Najmanj verjeten scenarij pa je oblikovanje vlade narodne rešitve, v kateri bi sodelovale vse večje stranke.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.