Svet
1 ogledov

"Jutri je lahko vaš sin"

Protesti v ZDA EPA
Teden dni po oprostilni sodbi za varnostnika Georgea Zimmermana so v soboto v več kot sto mestih po ZDA potekali protesti.

Na njih so zahtevali, da se proti 29-letnemu Zimmermanu vloži zvezna obtožnica. Protesti so potekali pod sloganom "Pravica za Trayvona".

Shodov v številnih mestih po vsej državi se je udeležilo na tisoče ljudi, poročajo tuje tiskovne agencije. Največji je potekal v New Yorku, medtem ko je bila udeležba drugod - med drugim v Atlanti, Chicagu, Los Angelesu in Miamiju - skromnejša. Vsi shodi so minili mirno, potem ko je podobne proteste v dneh pred tem ponekod spremljalo tudi nasilje.

"Jutri je lahko vaš sin"

Proteste je organizirala skupina National Action Network, ki jo vodi znan temnopolti aktivist za človekove pravice Al Sharpton. Ta je pred udeleženci shoda v New Yorku poudaril, da "ne prihajamo z nasiljem, ampak prihajamo, da obsodimo nasilje". "Nasilje je bilo storjeno nad neoboroženim, nedolžnim človekom po imenu Trayvon Martin," je dejal.

Nagovorila jih je tudi mati ubitega najstnika Sybrina Fulton. "Danes je bil moj sin. Jutri je lahko vaš," je dejala. Na oder v New Yorku sta med drugim stopila še raper Jay Z in pevka Beyonce. Shoda v Miamiju se je udeležil oče Trayvona Martina, Tracy Martin.

Sobotni protesti so sicer sledili prvemu javnemu odzivu temnopoltega predsednika ZDA Baracka Obame na oprostitev Zimmermana. Obama je v petek dejal, da bi pred 35 leti lahko tudi on bil Trayvon Martin. "Ko je bil Trayvon Martin ubit, sem si rekel, da bi to lahko bil moj sin. Po drugi strani pa sem si rekel, da bi Trayvon Martin lahko bil jaz pred 35 leti," je dejal Obama.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.