Svet
6 ogledov

Južna Koreja dobila prvo predsednico

PREDSEDNICA JUŽNE KOREJE Reuters
Južna Koreja je na predsedniških volitvah dobila prvo predsednico. Po preštetih 90 odstotkih glasov je zmagala kandidatka vladajoče stranke, najstarejša hči bivšega diktatorja, 60-letna Park Geun Hye. Prejela je 51,6 odstotka glasov, kandidat opozicije Moon Jae In, pa 48 odstotkov, je sporočila osrednja volilna komisija.

Moon Jae je že priznal poraz. Dejal je, da s ponižnostjo sprejema izid volitev. "Vsi smo se trudili po najboljših močeh, vendar sem bil jaz premalo sposoben," je dejal novinarjem v Seulu.

Parkovi je ob zmagi že čestital sedanji predsednik Lee Myung Bak, ki ga bo februarja prihodnje leto nasledila na položaju, saj je v ustavi predsedniška funkcija omejena na en petletni mandat.
Pred zbrano množico v Seulu je nova predsednica zagotovila, da bo uresničila vse obljube, ki jih je dala med kampanjo.

"Napovedala je roko Severni Koreji"

Parkova, ki je poslanka od leta 1998, je med kampanjo predstavila dokaj zmerno politiko. Napovedala je, da bo ponudila roko Severni Koreji in omilila sedanjo trdo politiko. Gre za eno pomembnejših vprašanj, saj so se odnosi med sosedama v času sedanjega predsednika poslabšali. Izrazila je tudi naklonjenost dialogu s Severno Korejo, pozvala pa jo je k napredku pri jedrskem razoroževanju, kar bi prispevalo k boljšim odnosom s Seulom.

Obljubila je tudi, da se bo borila proti razširjeni korupciji v vladi, okrepila socialno skrbstvo, pomagala malim podjetjem, ustavila povečevanje razlik med revnimi in bogatimi ter omejila moč korporacij.

Soočiti se bo morala z izzivi

Kot voditeljica četrtega največjega gospodarstva v Aziji pa se bo Parkova morala soočiti z mnogimi izzivi, tudi upočasnitvijo gospodarstva in vse večjimi stroški socialnega varstva najhitreje starajočega se prebivalstva na svetu.

Južnokorejke medtem upajo, da bo njena zmaga prinesla več pravic ženskam v 50-milijonski državi, kjer še vedno prevladujeta konfucijanska in patriarhalna miselnost in kjer imajo ženske le malo možnosti za vzpon na visoke položaje na vseh področjih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.