Svet
10 ogledov

Južna Koreja grozi Severni

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Južna Koreja je danes zagrozila, da bo sestrelila severnokorejsko raketo, če bo po izstrelitvi, načrtovani za prihodnji mesec, zašla nad južnokorejsko ozemlje.

Kot so sporočili z južnokorejskega obrambnega ministrstva, južnokorejska in ameriška vojska podrobno spremljata dejavnosti v oporišču Tongchang-ri, od koder naj bi poletela raketa.

V Seulu se namreč bojijo, da bi del rakete, ki naj bi jo odvrgli v Rumeno morje med Južno Korejo in Kitajsko, padel na južnokorejsko ozemlje. "Pripravljamo ukrepe za sledenje poti rakete in njeno sestrelitev, če bi slučajno zavila z načrtovane poti in padla na naše ozemlje," je sporočil tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva.

Japonci bodo storili podobno

Podobno bo naredila tudi Japonska, če bi raketa zašla nad njeno ozemlje. Po besedah japonskega obrambnega ministrstva bodo v središču Tokia namestili rakete zemlja-zrak, v pripravljenosti pa so tudi zmogljivosti na južnem otoku Okinava.

Severna Koreja je napovedala, da bo med 12. in 16. aprilom izstrelila raketo, ki bo v orbito ponesla satelit, s čimer bo obeležila stoto obletnico rojstva prvega voditelja Severne Koreje Kim Il Sunga.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.