Svet
11 ogledov

Južna Koreja in ZDA pripravljene na vojno

Japonska vojna Reuters
Južna Koreja in ZDA so v pričakovanju izstrelitve severnokorejskih raket zvišale stopnjo vojaške pripravljenosti. V "polni pripravljenosti" je v luči te grožnje tudi Japonska.

Poveljstvo skupnih sil Južne Koreje in ZDA je stopnjo pripravljenosti zvišalo s tri na dve, kar odraža "smrtno nevarno grožnjo", poroča južnokorejska tiskovna agencija Yonhap, ki navaja visokega vojaškega predstavnika.

Stopnja štiri sicer velja v mirnem obdobju, stopnja tri pomeni pomembno grožnjo, stopnja ena pa se uporablja v času vojne, pojasnjuje francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Japonska je v "polni pripravljenosti", je sporočil njen obrambni minister Icunori Onodera. Že v torek je Japonska v prestolnici Tokio namestila rakete patriot. Hkrati so zatrdili, da so pripravljeni pred morebitnim napadom iz Severne Koreje obraniti okoli 30 milijonov ljudi, ki živijo na širšem območju Tokia.

Izstrelili naj bi dve raketi

Po navedbah južnokorejske obveščevalne službe se Severna Koreja pripravlja na izstrelitev dveh raket srednjega dosega s svoje vzhodne obale. Pjongjang je namreč tujim diplomatom predlagal, naj do 10. aprila zapustijo državo, v torek pa je tujce vnovič pozval k umiku, saj naj bi obstajalo tveganje, da na Korejskem polotoku izbruhne "termo-nuklearna vojna".

Po navedbah južnokorejskega zunanjega ministra Yun Byung Seja je najmanj ena raketa pripravljena na izstrelitev, do katere bi lahko prišlo kadarkoli. Severno Korejo je ob tem posvaril pred novimi sankcijami Varnostnega sveta ZN, ki bi jih izstrelitev lahko prinesla.

Še en znak vse bolj zaostrenih razmer je današnja odločitev Severne Koreje, da ključen mejni prehod s Kitajsko zapre za skupine turistov.

Seul je poleg tega danes Pjongjang obtožil, da je stal za obsežnim kibernetskim napadom, ki je marca ohromil računalniška omrežja več južnokorejskih medijev in bank
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.