Svet
10 ogledov

Južna Koreja: prvi dan na Expu več deset tisoč ljudi

Otvoritev razstave Expo v Južni Koreji EPA
Mednarodna razstava Expo 2012, ki se je danes začela v mestu Yeosu v Južni Koreji, je prvi dan privabila več deset tisoč obiskovalcev.

Razstava pod naslovom Živeči ocean in obala bo na ogled do 12. avgusta, organizatorji pa v tem času pričakujejo deset milijonov obiskovalcev, od tega okoli 800.000 iz tujine.

Med tujimi gosti prireditelji pričakujejo največ Japoncev in Kitajcev, ki so se za razstavo začeli zanimati po svetovnem Expu 2010 v kitajskem Šanghaju. Za obiskovalce iz Kitajske in Japonske so organizatorji na obali postavili poseben terminal, ki lahko hkrati oskrbi šest ladij za križarjenja.

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa obisk prvi dan kljub vsemu ni izpolnil pričakovanj. Po navedbah prirediteljev si je razstavo ogledalo okoli 34.000 obiskovalcev, kar je manj, kot so pričakovali. "A sam potek je bil brezhiben in obiskovalci zadovoljni," je pojasnil predstavnik Expa Kang Hyun Joo. Tako je na primer dan minil brez večjih čakalnih vrst na blagajnah, kar je bila ena glavnih skrbi organizatorjev. Že v nedeljo naj bi se število obiskovalcev povzpelo na 50.000.

Glavne teme razstave so morskega življa in zelene tehnologije

Prvi dan so med obiskovalci prevladovali južnokorejski turisti, pred paviljoni nekaterih od skupno 104 držav, ki na prireditvi sodelujejo, pa so se kljub manjšemu obisku vile vrste radovednežev. Gneča je bila še posebej velika pred paviljoni ZDA, Kitajske in Japonske.

Japonska se je na tokratnem Expu osredotočila na uničujoč potres in cunami, ki sta državo prizadela lani. Na japonskem paviljonu tako med drugim prikazujejo film o ljudeh, ki po katastrofi skušajo vrniti življenje nazaj na stare tire, obenem pa poskušajo zaščititi življenje v morju.

Glavne teme razstave so ohranjanje morskega življa in zelene tehnologije, glavni cilj pa dvigniti zavest o pomenu trajnostnega izkoriščanja oceanov in ohranjanja morij in obal. Organizatorji so predvsem ponosni na dejstvo, da je na razstavi predstavljeno največje število robotov v zgodovini expov. Med največjimi atrakcijami je robotska riba, ki raziskuje podvodni svet na okolju prijazen način. Večina obiskovalcev sicer za ogled vseh zanimivosti potrebuje več kot en dan.

Razstava je mešanica zabave in informiranja, sicer pa so organizatorji in mesto, ki jo gosti, vanjo vložili veliko truda in denarja. Za razstavo so med drugim ogromen betonski silos preoblikovali v moderen razgledni stolp, imenovan "Sky Tower" (Nebesni stolp), ki vključuje velike orgle. Na ogled je tudi ogromen akvarij "The Aqua Planet" (Vodni svet), v katerem je na ogled 280 živalskih vrst.

Organizatorji računajo, da bo trimesečna razstava v obalnem mestu na jugu države, ki šteje slabih 300.000 prebivalcev, prinesla 80.000 delovnih mest in prihodke v višini 17 milijard dolarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.