Svet
5 ogledov

Južna Koreja se igra z ognjem

Razmere so se zaostrile sredi novembra, ko je Severna Koreja napadla otok Yeonpy Žurnal24 main
Južna Koreja je napovedala novo tridnevno vojaško vajo, na katero se njena severna soseda še ni odzvala. So pa tudi v Severni Koreji napovedali začetek vaje.

Tudi tokrat bodo v vajah uporabljali pravo strelivo. Vojaške vaje bodo potekale ob meji s Severno Korejo, v njih pa bodo sodelovali tako pripadniki kopenskih kot letalskih sil, skupno okoli 800 vojakov, helikopterji, šest bojnih letal, tanki ter topniško orožje.

Poleg kopenskih vaj potekajo tudi vaje na morju, v katere je vključenih šest bojnih ladij. Namen vaje je priprava na odgovor v primeru vdora severnokorejskih podmornic ali patruljnih ladij v južnokorejske vode.

Severna Koreja molči
Nove vojaške vaje se bodo začele le tri dni po vajah na otoku Yeonpyeong, ki je bil 23. novembra tarča napada Severne Koreje. Slednja se na napoved novih vaj še ni odzvala. Je pa v začetku tednu pristala na ponoven prihod inšpektorjev Združenih narodov v državo glede njihovega jedrskega programa.

Po besedah analitikov ni moč pričakovati severnokorejskega napada, ki bi imel podobne razsežnosti kot novembrski. "Severna Koreja rada stopi na rob in se potem spet odmakne," pravi strokovnjak za Severno Korejo Brian Myers.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.