Svet
19 ogledov

Južna Koreja strelja zares

Južna Koreja bo naslednjih pet dni izvajala vojaške vaje. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Mednarodno kazensko sodišče preiskuje Severno Korejo zaradi domnevnih vojnih zločinov. Južna Koreja medtem izvaja vojaške vaje s pravim strelivom.

 

26. marec 2010 – potopi se južnokorejska vojna ladja Cheonan, umre 46 mornarjev
20. maj 2010 – odbor sporoči, da je severnokorejski torpedo potopil ladjo, Pjongjang zanika vpletenost
julijseptember 2010 – Južna Koreja in ZDA organizirajo vojaške vaje, ZDA uvedejo še več sankcij proti Pjongjangu
29. september 2010 – Severna Koreja pripravi kongres partije, na katerem oznanijo naslednika voditelja Kima Džong Ila
29. oktober 2010 – vojski obeh Korej ob državni meji streljata druga na drugo
12. november 2010 – Severna Koreja ameriškim znanstvenikom pokaže novo ustanovo za bogatenje urana
23. november 2010 – Severna Koreja obstreljuje otok Yeonpyeong in pri tem južnokorejska stran utrpi najmanj štiri žrtve
27. november1. december 2010 – Južna Koreja in ZDA imajo vojaške vaje
6.12. december 2010 – Južna Koreja izvaja vojaške vaje s pravim strelivom

 

Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu je sprožilo predhodno preiskavo proti Severni Koreji zaradi domnevnih vojnih zločinov, storjenih med nedavnim obstreljevanjem južnokorejskega otoka in potopitvijo južnokorejske vojaške ladje. V prvem incidentu sta umrla dva civilista in dva marinca, uničenih je bilo 29 domov. V drugem incidentu pa je umrlo 46 članov posadke južnokorejske ladje. S preiskavo sodišče želi oceniti, ali omenjena incidenta v skladu s statutom sodišča pomenita vojni zločin.

 

Tokrat s pravim strelivom
Južna Koreja bo vojaške vaje izvajala na 29 lokacijah ob južnokorejski obali. Vaje s pravim strelivom naj bi potekale tudi blizu otokov ob sporni meji s Severno Korejo v Rumenem morju. Pjongjang je napovedane manevre že kritiziral in obtožil Seul, da stopnjuje napetosti in grozi z vojno.

Novi južnokorejski obrambni minister Kim Kvan Džin je napovedal, da bodo oborožene sile sprejele ostre ukrepe, da si Severna Koreja ne bo več drznila izzivati.

O Korejah tudi Obama in Hu
O napetostih na korejskem polotoku sta se pogovarjala tudi kitajski predsednik Hu Jintao in ameriški predsednik Barack Obama. Hu se je zavzel za "hladen in racionalen odgovor". Ocenil je, da obstaja velika verjetnost, da se bodo napetosti še dodatno stopnjevale. "Potrebujemo pomiritev, ne napetosti; dialog, ne konfrontacij; mir, ne vojne," je dodal.

Medtem je Obama kitajskega predsednika pozval, naj Severni Koreji pošlje jasno sporočilo, da je izzivanje nesprejemljivo. Poudaril je tudi, da mora Severna Koreja izpolniti svoje mednarodne obveznosti, "vključno z zavezami iz skupne deklaracije s šeststranskih pogovorov leta 2005", so še sporočili iz Bele hiše.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.