Svet
12 ogledov

Južna Koreja: V ekploziji na ladji pet mrtvih

Prelomljena ladja ob obali Južne Koreje.
1/3
EPA
Na zahodni obali Južne Koreje se je danes zaradi eksplozije na krovu potopila južnokorejska ladja za prevoz goriva. V nesreči je umrlo pet članov posadke, šest je pogrešanih.

Do eksplozije na več kot 4191 ton težki ladji, na kateri je bilo 16 članov posadke, je prišlo blizu otoka Jawol okoli 32 kilometrov daleč od južnokorejskega pristanišča Inčeon, kjer je posadka ladje naložila tovor.

Eksplozijo je po navedbah predstavnika družbe Doora Shipping, ki je lastnica ladje, najverjetneje sprožilo uhajanje plina iz rezervoarjev za nafto.

"Ocenjujemo, da je prišlo do napake v procesu odstranjevanja preostalega plina iz rezervoarja za nafto," je pojasnil predstavnik Doore Shipping. "Ladja navadno prevaža dizel, tokrat pa je prevažala plin. Zdaj preiskujemo, ali je to kakorkoli povezano z eksplozijo," je dodal.

Ameriška tiskovna agencija AP pa medtem piše, da je ladja prevažala 80 ton nafte, za potrebe ladje pa še 40 ton dizla.

Žrtve mednarodne posadke

Med umrlimi člani posadke so en Južnokorejec, dva Mjanmarca in dva človeka, ki še nista bila identificirana. Njihova trupla so po nesreči našli v morju.

Obe neidentificirani žrtvi sta bili sicer med med petimi južnokorejskimi in tremi mjanmarskimi člani posadke, ki so bili po nesreči razglašeni za pogrešane, so povedali v obalni straži. Opozorili so še, da je v reševalni akciji sodelovalo več deset ladij. Pet ljudi so rešili.

V ozadju ni zarote Pjongjanga

Sicer pa vzrok eksplozije raziskujejo tudi južnokorejski državni organi. Po ocenah obalne straže ni verjetno, da za nesrečo stoji Severna Koreja. "Eksplozija je odjeknila daleč od morske meje s Severno Korejo," so navedli.

Na območju morske meje med Južno in Severno Korejo v Rumenem morju je v letih 1999, 2002 in 2009 prišlo do več incidentov, ki so zahtevali smrtne žrtve. Marca 2010 je potonila ladja južnokorejske mornarice, pri čemer je umrlo 46 ljudi. Kasnejša preiskava je pokazala, da jo je verjetno potopil severnokorejski torpedo. Severna Koreja je vpletenost zanikala.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.