Svet
15 ogledov

Južna Koreja vadi, Severna grozi

Po poročanju svetovnih medijev so vojaške vaje zajemale obstreljevanje s pravim Žurnal24 main
Južnokorejska vojska je na otoku Jeonpjeong, ki leži v neposredni bližini meje s Severno Korejo, začela redne vojaške vaje. Sporna odločitev bi utegnila povzročiti nov spopad med sosednjima državama.

Vojaške vaje z bojnim strelivom, ki so potekale v bližini otoka Jeonpjeong v Rumenem morju, so se začele ob 2. uri in 30 minut po lokalnem času, kar je ob pol šestih zjutraj po srednjeevropskem času. Oblasti so ponoči evakuirale prebivalce oziroma jim ukazale, naj se zatečejo v zaklonišča. Začetek vaj, ki naj bi trajale dve uri, je ovirala huda megla.

Severna Koreja: "Gre za izzivanje vojne"
Severna Koreja je sporočila, da ne bo odgovorila na južnokorejske vojaške vaje, "vojne hujskače" v Seulu pa je obtožila, da namerno zaostrujejo napetosti. "Ameriški imperialisti in južnokorejski marionetni vojni hujskači so zagrešili to nepremišljeno vojaško provokacijo," je poveljstvo severnokorejske vojske zapisalo v odzivu na južnokorejske topniške vaje, ki so trajale 90 minut.

Ob tem opozarjajo, da bi severnokorejski odgovor pomenil "uničenje vojašnic ZDA in južnokorejskih marionetnih vojnih hujskačev". Za zdaj se to ne bo zgodilo, zato bi moral "svet vedeti, kdo je pravi zagovornik miru in je pravi izzivalec vojne".

Velesile brez soglasja
Spomnimo
, da so bili prejšnji mesec v severnokorejskem obstreljevanju otoka ubiti štirje ljudje, zaradi česar je zaostrenim odnosom precej časa namenil tudi Varnostni svet Organizacije združenih narodov. Sinočnja devet ur trajajoča seja se je številnim prizadevanjem navkljub končala brez soglasja. Večina stalnih članic je namreč zavrnila predlog Rusije, ki je sprti strani pozvala k prekinitvi vojaških vaj.

"V času zaostrenih odnosov je za vse nas bolje, da se vojaške vaje prekinejo," je dejal ruski veleposlanik pri OZN Vitalij Čurkin. Pozivu Rusije se je pridružila tudi Kitajska, medtem ko Združene države zagovarjajo stališče, da ima Južna Koreja pravico izvajati redne vojaške vaje, ki so nujne za obrambo svojih državljanov. "Stališče ZDA je, da Severna Koreja nima nobene pravice, da grozi sosedni državi z napadi, medtem ko ta izvaja redne vojaške vaje," je zatrdila ameriška veleposlanica pri OZN Susan Rice.

"Povračilni udarec bo še silovitejši"
Severna Koreja je sicer že konec prejšnjega tedna zagrozila, da bo, če bo Južna Koreja izvedla napovedane vojaške vaje med 18. in 21. decembrom, udarila nazaj še siloviteje kot z obstreljevanjem 23. novembra, v katerem so bili ubiti štirje ljudje, 18 je bilo ranjenih.

"Če bo Južna Koreja na otoku Jeonpjeong izvedla vojaške vaje, bo Severna Koreja izvedla obrambne udarce, katerih posledice bodo nepredvidljive," so v petek sporočili iz severnokorejske vojske.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.