Svet
14 ogledov

Južni Afriki grozi Černobil

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Južni Afriki grozi podobna katastrofa, kot je bil Černobil, svari eden od znanstvenikov. Iz opustelih rudnikov zlata pronica voda, ki vsebuje uran in takšno količino kisline, ki lahko spodje hiše.

Tako imenovana kislinska drenaža iz rudnikov je že pustošila po mestu Krugersdorp, ki je blizu prestolnice Johannesburg. Številna jezera so onesnažena, strupena voda pronica v pitno vodo. "V nekaterih delih mesta je v vodi 400-krat več urana, kot je dovoljeno. To je resna grožnja zdravju," pravi ekologinja Mariette Liefferink.

Nekdanji vladni znanstvenik Anthony Turton, ki so ga odpustili ravno zato, ker je opozarjal na problematiko zastrupljanja vode, pravi, da je naslednji na vrsti Johannesburg. Kisla in strupena voda bo spodjedla temelje zgradb in onesnažila pitno vodo. To se bo po Turtonovih besedah zgodilo do leta 2012, poroča Sky News.

Težava je v opustelih rudnikih zlata, iz katerih so izčrpali vodo, da so lahko kopali, zdaj pa se vrača nazaj, izpira strupene snovi in pronica naprej. V Južni Afriki je kar 6000 opustelih rudnikov, ki so v lasti družb, ki so propadle in zato ne morejo poskrbeti za njihovo sanacijo in zaprtje.

Vladni predstavnik za rudarstvo Ntokozo Ncwabe odgovarja: "V Johannesburgu se ne bo zgodila grozljivka v naslednjih 18 mesecih." Vlada, kot pravi, nadzoruje razmere in je že pripravila načrt, a kaj ko še vedno ni odobrila 90 milijonov evrov, s katerimi bi zagotovili, da bi vodo izčrpali iz okolice mest in varno zaprli rudnike.

Turton pa svari, da se bo ponovil Černobil: "Vem, da je slišati dramatično, vendar se bodo občasna pronicanja vode spremenila v poplave in tako kot v Černobilu bodo uničene velike površine, in to za dolgo časa."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.