Svet
17 ogledov

Južnoafriška republika ne sprejme dalajlame

Dalajlama je potrdil, da s kitajskimi oblastmi vodi neformalne pogovore okrog svojega povratka na Tibet. Tibetanski duhovni vodja že več kot pol stoletja živi v izgnanstvu. Nekateri namigi, da naj bi prišlo do toplejših odnosov. Južnoafriška republika mu je sicer odrekla gostoljubje.

Dalajlama je povedal, da je kitajskim sogovornikom, med katerimi naj bi bili tudi nekateri člani vladajoče Komunistične partije, "jasno izrazil" svojo željo po obisku svete gore v Tibetu. "O tem nismo govorili uradno, jaz sem samo izrazil svojo željo. Neki moji prijatelji so pokazali iskreno namero, da mi pri tem pomagajo," je povedal tibetanski duhovni vodja.

V zadnjem času se je v javnosti pojavilo že več špekulacij, ki naj bi nakazovale na umiritev odnosa med dalajlamo in Kitajsko, ki mu sicer očita, da zagovarja separatistične težnje Tibeta.

Dalajlama je Tibet zapustil leta 1959 po neuspeli vstaji.

Odpovedali srečanje Nobelovih nagrajencev za mir

Očitno se odnosi med Kitajsko in dalajlamo vendarle niso otoplili do te mere, da države svojih odločitev glede njega ne bi sprejemale v strahu pred zamero s kitajske strani. Južnoafriška republika je tako tibetanskemu duhovnemu vodji zavrnila izdajo vizuma, ki ga je potreboval za udeležbo na srečanju Nobelovih nagrajencev za mir, ki naj bi bil v Cape Townu med 13. in 15. oktobrom. Kot je povedala županja Cape Towna Patricia de Lille, bo zdaj organizacijski odbor srečanja moral razmislil o alternativni lokaciji.

Odločitev južnoafriških oblasti je že sprožila veliko nezadovoljstvo glavne opozicijske stranke v državi, Demokratske zveze, ki vladi očita "grozljivo ravnanje" z dalajlamo. Južnoafriški nadškof Desmond Tutu, sam Nobelov nagrajenec za mir, je dejal, da je odločitev "kupil Peking". Dalajlama pa je v odzivu dejal, da se Južnoafriška republika "znaša nad ponižno osebo, ki je brez zaščite".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.