Svet
25 ogledov

Južnokorejski predsednik razjezil Japonce

Otočje Dokdo oz. Takešima EPA
Južnokorejski predsednik Lee Myung Bak je z obiskom spornega otočja, ki je znano kot Takešima na Japonskem in Dokdo v Južni Koreji, poskrbel za nove napetosti med državama. Japonska je zato na zagovor poklicala južnokorejskega veleposlanika v Tokiu, še danes pa naj bi se odzval tudi zunanji minister Koičiro Gemba.

Gre za prvi obisk južnokorejskega predsednika Lea Myunga Baka na spornem otočju, za katerega se je Lee odločil kljub pozivom Tokia, naj potovanje odpove, in opozorilom, da utegne s tem škodovati odnosom med državama.

Po navedbah neimenovanih virov je južnokorejska vlada obvestila japonsko veleposlaništvo v Seulu o predsednikovem obisku na otočju, kjer naj bi Lee pripravil tudi novinarsko konferenco.

Spor traja že desetletja

Otočje je že desetletja vir napetosti med Japonsko in Južno Korejo. Slednja ima na skalnatih otokih nameščeno manjšo enoto pomorske policije.

Japonska je otočje zasedla po vojni z Rusijo leta 1905, medtem ko Južna Koreja trdi, da ima zgodovinske pravice do njega. Današnji konflikt izvira iz različnih interpretacij, ali se japonska odpoved okupiranih ozemelj po drugi svetovni vojni nanaša tudi na omenjeno otočje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.