Svet
93 ogledov

K potopu Titanika pripomogla luna?

Titanik je potonil na današnji dan pred 99 leti. (Foto: Epa) Žurnal24 main
Za potop Titanika 14. aprila leta 1912 naj bi veliko pripomogla tudi luna, ugotavljajo raziskovalci. Ker se je ta januarja tistega leta v zadnjih 1400 letih najbolj približala Zemlji, je ta povzročila visoko plimo, ki je do ladje nanesla večje količine ledenih gora.

Slednje so namreč stale ob kanadski obali in ob nenavadno visoki plimi jih je voda odnašala proti jugu. Do območja, kjer je plul Titanik, so se slednje premikale ravno tri mesece, so preračunali strokovnjaki, poroča revija Sky & Telescope.

Vodja raziskave Donald Olson z univerze v Teksasu je ob tem povedal, da ni dvoma, da se je Titanik s polno hitrostjo zaletel v ledeno goro, ki je nato povzročila potop ladje. "Ampak lunina povezava bi lahko razložila, zakaj je bilo v tistem času na omenjenem območju toliko ledenih gora," pravi Olson.

Ob tem pa še dodaja: "Ne moremo z natančnostjo povedati, kjer je bila ledena gora, v katero se je zaletel Titanik, januarja tistega leta – tega nihče ne more vedeti –, ampak to bi bil lahko eden izmed možnih scenarijev, ki bi bil lahko znanstveno dokazan."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.