Svet
9 ogledov

Kabul pretresajo eksplozije

V Kabulu je odjeknilo najmanj šest glasnih eksplozij v bližini vladnih poslopij in veleposlaništev. Tarča napada poveljstvo sil Nata v Afganistanu.

Odgovornost za napad so prevzeli talibani, ki navajajo, da je napad izvedlo več oboroženih napadalcev. Njihov cilj naj bi bili pripadniki lokalnih in tujih obveščevalnih služb v Afganistanu. Ranjeni so bili najmanj štirje civilisti.

Napad se je zgodil v močno varovani četrti, kjer so poleg poveljstva sil Isaf in ameriškega veleposlaništva še številna druga veleposlaništva in upravne zgradbe ter sedež afganistanske obveščevalne službe. V četrti imajo pisarne ali stanovanja tudi številni tujci.

Policija je zaprla ulice na omenjenem območju. "Odjeknila je eksplozija, slišati je bilo streljanje. Na trgu Abdul Haq je več oboroženih napadalcev," je dejal Mohamed Zahir, vodja kriminalistov. Po navedbah prič naj bi napadalci zasedli položaje na visoki zgradbi, ki jo gradijo blizu sedeža Isafa, in se začeli obstreljevati s pripadniki varnostnih sil, poroča AFP.

Talibani naj bi bili oboroženi z granatami in kalašnikovkami ter oblečeni v neprebojne jopiče. "Glavna tarča napadalcev sta stavba obveščevalne agencije in ministrstvo," je za Reuters dejal tiskovni predstavnik talibanov Zabihula Mudžahid. Števila napadalcev ni želel razkriti. Po podatkih afganistanskih oblasti naj bi šlo za pet napadalcev.

"Talibani ne morejo ustaviti tranzicije"

Generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen je v Bruslju izrazil prepričanje, da bodo afganistanske sile opravile z napadalci. "Zadevo podrobno spremljamo in imamo zaupanje v afganistanske oblasti," je dejal.

Dodal je, da poskusi talibanov, da bi spodkopali načrt Nata o prenosu odgovornosti za varnost na afganistanske sile, ne bodo uspeli. "Talibani preizkušajo tranzicijo, a ne morejo je ustaviti," je dejal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.