Svet
10 ogledov

Kacin: "Ni dokazov zoper Thaçija"

Marty je v poročilu prejšnji teden Thaçija in vodstvo Osvobodilne vojske Kosova Žurnal24 main
Predsednik kosovskega parlamenta Jakup Krasniqi, ki opravlja funkcijo predsednika, je pozval k začetku preiskave o domnevni preprodaji organov na Kosovu. "Ni dokaznih elementov," poudarja Kacin.

"Pravosodje prosimo, da se kar najhitreje posveti temu primeru," je v izjavi zapisal Krasniqi. K hitri preiskavi je pozval tudi poročevalec Sveta Evrope Dick Marty, avtor poročila, ki dosedanjega kosovskega premierja Hashima Thaçija in vodstvo Osvobodilne vojske Kosova označuje kot vodstvo kriminalne organizacije, ki je prekupčevala z organi ubitih Srbov.

Marty je na vprašanje, kakšen razplet dogodkov pričakuje, odgovoril, da je to težko reči, pojasnil pa je, da je bila njegova dolžnost, da pripravi poročilo. Politične oblasti so tiste, ki so odgovorne za pravilne zaključke. Dodal je še, da obstajajo tudi dokazi za trditve v poročilu.

Kacin: "Ni konkretnih dokaznih elementov"
Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin (ALDE/LDS) je povedal, da obtožbe iz poročila ne morejo biti razlog, da se ne bi začel dialog med Beogradom in Prištino. Dodal je, da zanj največje presenečenje niso bile obtožbe v Martyjevem poročilu, pač pa dejstvo, da v poročilu ni konkretnih dokaznih elementov. Dodal je, da je od nekdanjega tožilca pričakoval več dokazov.

Marty je v poročilu prejšnji teden Thaçija in vodstvo Osvobodilne vojske Kosova označil kot vodstvo kriminalne organizacije, ki se je ukvarjala s prekupčevanjem s človeškimi organi, mamili in drugimi nezakonitimi dejanji. Konec 90. let prejšnjega stoletja naj bi v Albanijo tihotapili predvsem srbske ujetnike, ki naj bi jih ubili, njihove ledvice pa nato prodali na črnem trgu.

Thaçi je obtožbe zavrnil, poročilo pa označil kot "škandalozno, izmišljeno in lažnivo". Ocenil je, da je namen poročila razvrednotenje tako Osvobodilne vojske Kosova kot tudi kosovske neodvisnosti. Napovedal je, da bo razmislil o "vseh pravnih in političnih možnostih", s katerimi bi lahko odgovoril na poročilo nekdanjega švicarskega tožilca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.