Svet
9 ogledov

Kacin: Pristopnih pogajanj s Srbijo še ne bo

jelko kacin bobo Žurnal24 main
Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin se je v Beogradu sestal s srbskim predsednikom Tomislavom Nikolićem. Govorila sta o konkretnih korakih, ki jih mora Srbija čim prej sprejeti, da okrepi pravno državo in dokaže EU, da je resnično zavezana evropski poti.

V ospredju srečanja s Tomislavom Nikolićem so bili "bližnji izzivi Srbije in sporočila, ki jih pričakujemo iz Srbije", da bi lahko ta čim prej dobila datum za začetek pristopnih pogajanj z EU, je dejal evropski poslanec Jelko Kacin. Status kandidatke za članstvo v EU je sicer Srbija dobila marca letos, nanj pa je dolgo čakala.

Konkreten datum še ne bo znan ...

Omenjenega datuma Srbija pa letos po besedah Kacina "zagotovo še ne bo dobila". "Inštitucije so šele formirane, mi pa potrebujemo zelo konkretne dokaze in spremembe. A v prihodnjem letu ta koalicija že lahko pokaže dovolj rezultatov, da bi bilo to mogoče," je povedal.

Kot je Kacina še pred srečanjem z Nikolićem navajala beograjska tiskovna agencija Beta, morajo "nove garniture" v Srbiji sposobnost za začetek pristopnih pogajanj dokazati predvsem pri vprašanjih, kot so "fiskalna konsolidacija države in nadaljevanje pogajanj z IMF, boj proti organiziranemu kriminalu in korupciji, nadaljevanje reforme pravosodja".

Po srečanju s srbskim predsednikom pa je evropski poslanec med drugim povedal, da sta se strinjala, da "je sistemska korupcija rak rana te družbe".

Tudi o privatizaciji

Več srbskih medijev je poročalo, da je Kacin ob tokratnem obisku Srbijo še posebej opozoril na problem spornih privatizacij. Na programu ima tako tudi obiske v nekaterih podjetjih, v katerih so zaznali "zlorabe s strani države ob privatizaciji".

S tem problemom se v Evropskem parlamentu ukvarjajo že zelo dolgo, je pojasnil. V njegovem poročilu o Srbiji je tako posebej naštetih 24 spornih privatizacij, ki jih je treba pregledati. "V nekaterih firmah že desetletja blokirajo prihodnost teh firm, samo zato ker vodijo nekakšne preiskave, ki pa so namenjene zgolj uničevanju in zavlačevanju."

Tanjug je glede tega med drugim navedel Kacinovo izjavo, da se v Srbiji "vse tiste, ki so uspešni, duši ter enostavno podučuje in pošilja na dopust, da bi razmislili, ali je ceneje plačati ali pa sedeti in, kaj pa vem, plesti nogavice". "To je preprosto nerazumljivo, to ni evropska Srbija," je dejal.

Na vprašanje STA, ali sta z Nikolićem danes govorila tudi o drugih vprašanjih, povezanih s približevanjem Srbije EU, kot je npr. vprašanje Kosova, pa Kacin ni želel odgovoriti.

Komentarjev 1
  • privat 07:39 01.september 2012.

    srbija resnično zavezana k evropski poti?? ah dajte ga no ...srbija je vedno bla zavezana k nečloveškimi dejanji kot so posilstva ,genocidi,preganjanji drugačnih,...srbija mora kot prvo ukiniti genocidno samozvano državo srbsko republiko in plačati za agresijo ,genocide,morije ,posilstva ..na sosedne ...prikaži več države...vse drugo je raspad evropske skupnosti!! Še bolje je pa podpreti koalicijo svet brez srbije!