Svet
60 ogledov

Kacin v Srbiji "nezaželena oseba"

Jelko Kacin je za Srbe nezaželena oseba, saj naj bi pretiraval z izjavami, da so Žurnal24 main
Jelko Kacin je za Srbe nezaželena oseba, poroča Press. Srbska vlada je v Bruselj poslala pismo, ki izraža ogorčenost nad izjavami evropskega poslanca. "Gre za nepremišljeno dejanje," odgovarja Kacin.

Poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je "nezaželena oseba", naj bi dejalo srbsko zunanje ministrstvo. Takega mnenja so zaradi Kacinovega vmešavanja v vprašanja Srbije, piše srbski Press. Uradni protest srbske vlade Evropski uniji naj bi sledil v prihodnjih dneh.

Kot piše Press, naj bi Kacin pretiraval z izjavami, da so spremembe v srbski vladi nujne; poleg tega naj bi v izjavah podpiral neodvisno Kosovo, pa čeprav naj bi bila EU glede tega vprašanja statusno nevtralna.

"Napačno sem bil citiran"
Kacin je odvrnil, da se ni nameraval vmešavati v srbske notranje zadeve ter da so ga mediji napačno citirali. V odgovoru novinarju naj bi dejal, da tudi najširša rekonstrukcija srbske vlade, kolikor časa bo že vzela, ne bi smela ogroziti dinamike približevanja Srbije Evropski uniji. Glede navedb, da naj bi bil v Srbiji na splošno precej nepriljubljen, pa ni imel česa povedati.

Moja naloga je, da spremljam Srbijo in samo Srbijo. Če je spremljanje in poročanje o Srbiji vmešavanje v njihove notranje zadeve, potem ima Srbija težave sama s sabo.
Jelko Kacin

Kdo je sploh poslal pismo?
"Dejstvo je, da se srbska vlada v primeru, da je pismo res poslala, vmešava v notranje zadeve evropskih institucij. Najprej bomo ugotovili, kdo je pismo sploh poslal, saj to ni podpisano,"
nam je zatrdil Kacin. O pismu srbskega zunanjega ministrstva je bil sicer obveščen včeraj s strani vodstva svoje poslanske skupine ALDE. "Moram reči, da me to ni presenetilo, niti se to ni zgodilo prvič. Žal pa so takšne akcije nepotrebne, saj v ničemer ne prispevajo k hitrejšemu napredovanju Srbije na poti evro integracij," dodaja.

Poročevalec EP za Srbijo nadaljuje, da "gre za podobno nepremišljeno dejanje srbskega zunanjega ministrstva, kot je bila odločitev o bojkotu podelitve Nobelove nagrade za mir v Oslu, sprejeta mimo vlade, s katero se je zamajal ugled države v EU".

Na vprašanje, kdaj bi lahko Srbija vstopila v EU, Kacin odgovori: “Del odgovora bo podal ponedeljkov obisk glavnega haaškega tožilca Brammertza. Ta bo povedal, ali Srbija dovolj sodeluje s tožilstvom.“

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.