Svet
10 ogledov

Kadilci in debeli ob pomoč zdravnika?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Večina zdravnikov, ki je sodelovala v posebni britanski raziskavi, kadilcem in ljudem s prekomerno telesno težo ne bi nudila nenujnih medicinskih storitev.

Čeprav je šlo za anketo na spletni strani doctors.net.uk, njen urednik meni, da rezultati predstavljajo "tektonski premik" v zdravniškem poklicu.

593 zdravnikov oziroma 54 odstotkov od vseh sodelujočih v raziskavi (1096 anketirancev) je namreč na vprašanje "Bi odklonili nenujno zdravniško zdravljenje pacientom, ki ne bi prekinili s kajenjem oziroma ne bi pazili na telesno težo?" odgovorilo z da, poroča The Observer.

Kot razlog za takšno odločitev so navedli dva primera: zavrnitev zunajtelesne oploditve pri ženskah, ki kadijo, je upravičena, saj je poseg za polovico manj uspešen kot pri nekadilkah. Pred transplantacijo jeter bi morali ljudje s prekomerno telesno težo in alkoholiki spremeniti svoje življenjske navade.

Zdravniki, ki nasprotujejo takšni politiki, pa pristop ocenjujejo za izsiljevanje, ki krši človekove pravice bolnih ljudi. Tim Ringrose iz doctors.net.uk, ki združuje 192 tisoč članov, je za The Observer dejal, da rezultati raziskave kažejo občutne spremembe v obnašanju zdravnikov zaradi ostrih varčevalnih ukrepov v zdravstvu. Britansko zdravstvo mora namreč do leta 2015 privarčevati 24 milijard evrov.

"To je le manjši del zdravnikov, ki bi se zavzeli za omejitev zdravljenja za tiste paciente, ki ne znajo dovolj dobro skrbeti za svoje zdravje, a kljub temu rezulati kažejo tektonski premik v poklicu, za katerega se je zdelo, da mora brezplačno zdravstveno pomoč nuditi od zibke do groba," je dejal Ringrose.

John Saunders iz komisije za medicinsko etiko se strinja, da nezdrav življenjski slog lahko prinaša tveganje, da zdravljenje ne bi bilo uspešno ali pa da bi pri operaciji nastali zapleti. "Ampak povsem drugače pa je reči, ´Ne bom te operiral, ker kadiš ali si predebel´."

V VB v nekaterih zasebnih bolnišnicah sicer že prepovedujejo opravljanje zunajtelesne oploditve, rekonstrukcije dojk ter zamenjavo kolkov bolnikom, ki kadijo ali pa so debeli, piše The Observer.

"Zagotovo je opustitev kajenja dobra stvar," je dejala strokovnjakinja Clare Gerada. A kot pravi, naloga zdravnika ni ta, da pomoč pogojuje s spremembo njihovega življenjskega sloga, ampak da pomaga bolnemu človeku.

Komentarjev 1
  • ghz891 04:30 30.april 2012.

    Rešitev splošnega problema je dokaj preprosta, ljudi ki zavestno nezdravo živijo se dodatno obdavči sorazmerno s statističnimi tveganji za vsako bolezen ali pomanjkljivosti ki jih zaradi tega imajo.