Svet
27 ogledov

Kadilski referendum v Švici

kajenje Shutterstock
V Švici danes na referendumu odločajo o zaostritvi prepovedi kajenja na delovnih mestih in drugih zaprtih javnih prostorih. Pobudniki zanikajo, da je to prvi korak k uveljavitvi prepovedi kajenja v zasebnih prostorih.

Prepoved sicer  v Švici velja že več kot dve leti, a posamezni kantoni uveljavljajo številne izjeme. Zaostritev zakonodaje bi poenotila prepoved po vsej državi.

V osmih kantonih že zdaj velja popolna prepoved kajenja v zaprtih javnih prostorih, kot so restavracije, bolnišnice ali podjetja, v preostalih 18 pa zakon izvajajo manj strogo.

Želijo le odpraviti zmedo

Pobudo za poenotenje zakonodaje je dalo švicarsko pulmološko združenje, kjer poudarjajo, da želijo odpraviti zmedo, obenem pa zanikajo, da želijo prepoved uveljaviti tudi v zasebnih prostorih.

V združenju navajajo podatek Svetovne zdravstvene organizacije, da pasivno kajenje letno v svetu povzroči smrt 600.000 ljudi, pa tudi podatke o manjšem številu hospitaliziranih bolnikov zaradi bolezni srca in ožilja v tistih kantonih, kjer prepoved kajenja v zaprtih prostorih dosledno izvajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.