Svet
53 ogledov

Kairo ne bo več prestolnica

Kairo EPA
Novo prestolnico bo gradilo zasebno podjetje iz Združenih arabskih emiratov.

Egipt bo po napovedih ministra za gradnje Mostafe Madbulija zgradil novo administrativno prestolnico države, ki bo stala vzhodno od Kaira. V novo glavno mesto, ki bo stalo na pol poti med Kairom in Sueškim prekopom, naj bi preselili vladne ustanove, je na mednarodni investicijski konferenci v Šarm el Šejku v petek dejal Madbuli.

V Kairu 18 milijonov prebivalcev

Po ministrovih besedah želijo oblasti zgraditi mesto, ki bo temeljilo na trajnostnem razvoju in ki bo razbremenilo pritisk prenaseljenosti v mestih te 88-milijonske države. Za primer je navedel glavno mesto Kairo, ki šteje 18 milijonov ljudi, ta številka pa naj bi se v prihodnjih 40 letih podvojila, poroča britanski BBC.

Deset milijonov delovnih mest

Nova "zelena" prestolnica, kamor naj bi preselili vladne ustanove, parlament in veleposlaništva, bo imela 10.000 kilometrov cest in 200 kilometrov železniških prog. V njej bo živelo pet milijonov ljudi, zagotovila pa bo deset milijonov delovnih mest, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa razkril minister.

Snovalci projekta načrtujejo, da bo v mestu velikosti Singapurja skoraj 2000 osnovnih in srednjih šol in več kot 600 zdravstvenih ustanov, kot tudi letališče, večje od londonskega Heathrowa.

Projekt izgradnje novega mesta bo po besedah Madbulija v prvi fazi stal do 45 milijard dolarjev, dokončan pa naj bi bil najkasneje v sedmih letih. Za izgradnjo bo zadolženo zasebno podjetje Capital city partners, na čelu katerega je poslovnež Mohamed Alabar iz Združenih arabskih emiratov.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 12:28 15.marec 2015.

    Zanimivo...bomo vidl kaj bo iz tega ratal...da nav tko k naše avtoceste..k bi se mogl v parih letih zgradit vse pa se zgradi šele v 25 letih in mnogo dražje.