Svet
3719 ogledov

Kako bo z naročanjem? Kako s potovanji, mobilni gostovanji, ...?

Brexit EPA
Postopek izstopa Združenega kraljestva iz EU se končuje. Kaj bo to prineslo državljanom članic EU?

Z 31. januarjem Združeno kraljestvo izstopa iz Evropske unije. S 1. februarjem se tako začenja prehodno obdobje, ki bo trajalo do 31. decembra letos. V primeru, da strani ne dosežeta dogovora o prihodnjih odnosih, bo po tem datumu prehodno obdobje možnost podaljšati, če se bosta obe strani strinjali. Odločitev o podaljšanju je treba sprejeti pred 1. julijem 2020. V primeru, da se odločijo za podaljšanje prehodnega obdobja, bo to lahko trajalo največ do konca leta 2022.

V prehodnem obdobju se ne bo spremenilo veliko, saj bo celotni pravni red EU še naprej veljal in se uporabljal za Združeno kraljestvo. To pomeni, da ostajajo v veljavi še naprej tudi enaka trgovinska in carinska pravila kot do zdaj.

  • Kaj se spreminja za tiste, ki potujejo v Združeno kraljestvo?

Do konca prehodnega obdobja, torej do konca decembra, bo v Združeno kraljestvo še vedno možno potovati z veljavno osebno izkaznico ali potnim listom. 

  • Kaj se spreminja na področju spletnega nakupovanja pri podjetjih, ki imajo sedež v Združenem kraljestvu?

Ker Združeno kraljestvo do konca prehodnega obdobja ostaja del notranjega trga Evropske unije, izstop ne bo prinesel nobenih dodatnih dajatev, kot so na primer carine. 

  • Kaj bo s študijskimi izmenjavami v okviru programa Erasmus+?

Združeno kraljestvo bo do konca leta sodelovalo v programu Erasmus+. Vse aktivnosti, začete v tem obdobju, se bodo nemoteno izvedle. To velja tudi za primere, ko bo trajanje mobilnosti potekalo po 31. decembru 2020.

  • Kaj bo s stroški mobilnega gostovanja?

Tudi na tem področju v prehodnem obdobju ne bo prišlo do sprememb. V Združenem kraljestvu bo namreč še vedno veljala evropska uredba o mobilnem gostovanju.  

Kaj se spreminja za Slovence v Združenem kraljestvu?

Državljani Slovenije, ki živijo v Združenem kraljestvu, lahko pridobijo različne statuse. Za kateri status lahko zaprosijo, je odvisno od tega, koliko časa so živeli v Združenem kraljestvu pred izstopom iz EU. 

Državljan Slovenije, ki je živel v Združenem kraljestvu pred njegovim izstopom iz EU pet let (možne so prekinitve do največ 6 mesecev v vsakem koledarskem letu) bo pridobil naselitveni status (Settled Status). To pomeni, da bo lahko v Združenem kraljestvu bival za nedoločen čas, ohranil bo vse pravice (do dela, do storitev NHS, do študija in drugega izobraževanja, do javnih sredstev in do potovanja v druge države in nazaj v ZK), otroci, ki se mu bodo rodili v ZK po vložitvi vloge za pridobitev statusa, bodo lahko postali ZK državljani. Če bo živel po pridobitvi statusa izven Združenega kraljestva več kot pet let, bo status izgubil. 

Državljan Slovenije, ki je živel v Združenem kraljestvu pred njegovim izstopom iz EU manj kot pet let bo pridobil prednaselitveni status (Presettled Status). To pomeni, da bo v Združenem kraljestvu lahko prebival po pridobitvi statusa še največ pet let. V tem času bo ohranil vse pravice v Združenem kraljestvu (do dela, do storitev NHS, do študija in drugega izobraževanja, do javnih sredstev in do potovanja v druge države in nazaj v ZK), otroci, ki se mu bodo rodili v ZK po vložitvi vloge za pridobitev statusa, bodo lahko pridobili prednaselitveni status. Status bo izgubil, če bo po pridobitvi statusa živel več kot dve leti izven Združenega kraljestva. 

V trenutku, ko bo tak državljan v Združenem kraljestvu izpolnil pogoje za pridobitev urejenega statusa, bo lahko zaprosil za pridobitev naselitvenega statusa.

Družinski član državljana Slovenije, ki ni državljan EU, bo ohranil pravice, ki jih ima do sedaj, če je bila odobrena vloga državljana Slovenije.

Rok za vložitev vloge v primeru izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora je 31. december 2020.

Brexit | Avtor: Profimedia Profimedia


Sesti bodo morali za skupno mizo

V času prehodnega obdobja se morata EU in Združeno kraljestvo dogovoriti o prihodnjih odnosih. Od tega dogovora bo odvisno, kakšni bodo v prihodnje pogoji glede potovanj, pretoka blaga, carinskih postopkov itd. 

Združeno kraljestvo v tem obdobju ne bo več imelo predstavnikov v institucijah, agencija in organih EU ter tako ne bodo imeli vpliva na njihove odločitve. 

V prehodnem obdobju za Združeno kraljestvo velja skupna zunanja in varnostna politika, uporabljajo se tudi vsi elementi politike pravosodja in notranjih zadev.

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 8
  • tiaclaman 05:43 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • starlami 02:44 01.februar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • smaricli 23:42 31.januar 2020.

    www.Badoo.red - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks